Erupția din Spania. O dronă a surprins momentul în care lava se scurge într-o piscină, vaporizând apa instantaneu

erupția spania la palma
Sursa: Captură YouTube / The Guardian

Imaginile realizate de o dronă pe insula spaniolă La Palma surprind momentul dramatic în care lava se scurge într-o piscină exterioară, vaporizând instantaneu apa, relatează „The Independent”.

În imagini se vede cum lava de culoare neagră, care are o temperatură de aproximativ 1.000 de grade Celsius, se scurge în piscină, iar apa începe să fiarbă imediat. Apa se evaporă, iar în aer ajunge un fuior uriaș de abur.

În ultimele zile, 5.500 de oameni au fost evacuați din calea incendiilor și a distrugerilor provocate de erupția vulcanului Cumbre Vieja („Bătrânul pisc”). Cel puțin 200 de locuințe au fost distruse. Din fericire, nu s-au înregistrat victime, iar zborurile spre și dinspre insulă au continuat.

Erupția, care a început duminică 19 septembrie, fusese anunțată de miile de cutremure care au zguduit insula începând cu 11 septembrie. Seismele au avut în jur de 3,5 grade, iar în aproximativ 10 zile s-au înregistrat peste 25.000.

Aceasta este prima erupție a vulcanului în ultimii 50 de ani. Ultima erupția a avut loc în 1971. Anterior, vulcanul erupsese în 1949. Acestea două au fost singurele erupții ale sale din secolul XX.

Înalt de 1.949 de metri, Cumbre Vieja a mai erupt și în 1470, 1585, 1646, 1677 și 1712.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.