Un elev din București care primise nota 5,7 la examenul de Matematică de la Evaluarea Națională a fost notat cu 9,5 după contestație, relatează Digi24.
Inspectoratul Școlar al Municipiului București a luat decizia de a-l sancționa pe profesorul care a corectat inițial lucrarea respectivă.
În total, în București au fost identificate 14 cazuri în care elevii au primit note nemeritat de mici la Evaluarea Națională, diferențele între nota inițială și cea finală fiind de cel puțin un punct și jumătate (13 cazuri la proba de Limba și Literatura Română și un caz la Matematică).
Cadrele didactice care au corectat lucrările înainte de contestații, și care au dat notele exagerat de mici, nu vor mai avea dreptul de a corecta timp de 3 ani la examenele naționale.
Greșelile profesorilor la Evaluarea Națională
Astfel de cazuri de diferențe uriașe între notele de dinainte și de după contestații au apărut și în anii anteriori.
În 2017, o elevă de la Colegiul Național „Ion Neculce” din București a primit nota 10 la proba de Matematică după contestație, deși inițial ea fusese notată cu 3,65. În urma contestației, nota fetei s-a mărit cu nu mai puțin de 6,35 puncte. Practic, dacă înainte nici măcar nu luase notă de trecere, după contestație lucrarea sa a primit notă maximă.
În alte cazuri a fost vorba de transcrierea greșită a notei. În 2018, o elevă de la Şcoala Gimnazială din Albeni, județul Gorj, a aflat că a luat la proba de Limba și literatura română de la Evaluarea Națională nota 3,40.
Tânăra a trecut printr-un șoc foarte mare când și-a aflat nota, deoarece se aștepta la o notă bună, ea fiind olimpică la această disciplină. După contestaţie, nota primită a fost 9. Eleva a aflat că lucrarea sa nu primise nota 3,4 nici prima dată, însă profesorul evaluator a transcris greşit nota din borderou.
În 2017, o elevă din județul Ialomița a aflat că a picat cu nota 2,40 proba la Matematică, deși știa că se descurcase foarte bine. În urma contestației s-a stabilit că nota de pe lucrare era 9,40, însă aceasta a fost introdusă greșit în baza de date de către profesorul evaluator.
În 2015, un caz similar s-a petrecut în județul Suceava. O elevă a aflat că a luat 5,40 la proba de Limba și literatura română, iar în urma contestației s-a stabilit că nota de pe lucrare era, de fapt, de 9,40, însă a fost introdusă greșit în baza de date. În plus, în urma reevaluării, nota elevei a devenit 9,80.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: