Eroii capitalismului târziu: Au trăit vieți modeste, au economisit și au donat milioane unor cauze nobile

Robert Morin a lăsat tot ce a agonisit universității unde a lucrat toată viața. Foto: University of New Hampshire

Într-o lume în care capitalul pare să fie singurul zeu, au trăit și oameni care s-au ridicat deasupra lăcomiei. Acești oameni discreți, milionari secreți, au lăsat sume uriașe de bani unor cauze nobile. Iată câteva povești de viață cu adevărat admirabile:

Sylvia Bloom, o secretară care a lucrat la aceeași firmă de avocatură timp de aproape șapte decenii, a trăit o viață modestă în Brooklyn, New York, mergând zilnic cu metroul la muncă, scrie Euronews.

Doar după moartea acesteia, în 2016, rudele și prietenii au aflat că era milionară. A strâns peste 9 milioane de dolari, prin investiții inteligente, potrivit New York Times. În testament, ea a lăsat 6,24 milioane de dolari organizației Henry Street Settlement, care se ocupă de persoanele dezavantajate, iar alte două milioane au fost împărțite unor instituții școlare locale.

Sylvia Bloom nu este, însă, prima persoană care a adunat sume uriașe de bani, dar a dus o viață lipsită de excese.

Omul de serviciu care era și jucător la bursă

Ronald Read, un fost lucrător la o benzinărie și om de serviciu, a murit în 2014. Era un om simplu, care se îmbrăca modest și conducea o Toyota Yaris veche. Avea, însă, o avere de 8 milioane de dolari. O mare parte din acești bani au fost donați bibliotecii și spitalului din Battleboro, Vermont.

Read a fost un investitor foarte inspirat, însă aspectul său era unul foarte umil. Atât de umil încât cineva chiar i-a achitat nota de plată la o cafenea, crezând că nu și-o poate permite.

Bibliotecarul care a economisit aproape toți banii pe care i-a câștigat

Robin Morin a lucrat o jumătate de secol ca bibliotecar la Universitatea din New Hampshire, după ce a absolvit cursurile acestei școli. A trăit aproape toată viața singur.

Când a murit, în 2015, la 77 de ani, colegii și prietenii săi au fost surprinși să afle că și-a lăsat întreaga avere, de 4 milioane de dolari, Universității pentru care a muncit o viață.

”Era genul de om pe care îl întâlnești o dată în viață”, a spus consilierul său financiar, Edward Mullen.

Secretara care a investit 180 de dolari și a făcut milioane

Grace Groner, o secretară care a dus un trai spartan într-o casă micuță din Lake Forest, Illinois, a trecut și prin Marea Criză financiară de la începutul secolului XX.

Goner și-a donat, însă, întreaga avere liceului Lake Forrest College, după ce a murit în 2010, la vârsta de 100 de ani.

Se pare că mare parte din averea sa a provenit dintr-o investiție de doar 180 de dolari făcută pe bursă în 1935, potrivit Chicago Tribune.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.