Erdogan, înfrânt în cele mai mari orașe. Surprize la alegeri în alte două țări

FOTO: Geralt/Pixabay.com
FOTO: Geralt/Pixabay.com

În acest weekend au fost alegeri în Turcia, Ucraina și Slovacia. Una dintre cele mai importante surprize pare să se prefigureze în Turcia, acolo unde partidul condus de președintele Recep Tayyip Erdogan ar fi pierdut cele mai mari orașe.

Cel mai așteptat rezultat este cel din Istanbul, cel mai mare oraș al Turciei, cu peste 14 milioane de locuitori. Potrivit publicațiilor Hürriyet și Sabah, după numărarea a 99,75% din voturile înregistrate în Istanbul, candidatul opoziției, Ekrem Imamoglu, a trecut în față, cu 48,79%.

Fostul premier Binali Yildirim, candidat din partea partidului lui Erdogan, are 48,51%. Când mai sunt de numărat doar 0,25% din voturi, diferența dintre cei doi este de 23.836 de voturi. Un calcul simplu arată că Imamoglu, candidatul opoziției, mai are nevoie de aproximativ 4.000 de voturi din cele circa 26.000 rămase de numărat pentru a câștiga alegerile în Istanbul.

Candidații principalului partid de opoziție au câștigat și în alte două orașe mari. La Ankara a câștigat Mansur Yavaș (50,90%) în fața lui Mehmet Ozhaseki (47,10%). De asemenea, la Izmir, Tunc Soyer a obținut 58,06%, în timp ce Nihat Zeybekci a luat 38,67%.

Însă, formațiunea lui Erdogan este câștigătoare la nivel național. Partidul său a obținut 44,32%, în timp ce principalul partid de opoziție a luat 30,10% din voturi.

Alegeri prezidențiale în Ucraina. Volodimir Zelenski, care până la această campanie electorală nu avea experiență în politică, s-a clasat pe primul loc, duminică, în primul tur al alegerilor prezidențiale din Ucraina. În turul al doilea îl va înfrunta pe actualul președinte, Petro Poroșenko. Zelenski, în vârstă de 41 de ani, este dat drept candidatul preferat de votanții care s-au săturat de corupție. A obținut peste 30% din voturi și a fost la distanță mare față de Poroșenko (18%) și Iulia Timoșenko (14%).

Cine este Volodimir Zelenski? A devenit celebru datorită unui serial de comedie politică, „Slujitorul Poporului”. În film are rolul principal și este un profesor de istorie care este ales președinte. Potrivit Deutsche Welle, criticii săi susțin că nu ar fi un personaj independent, așa cum pretinde. E suspectat că ar avea o alianță cu omul de afaceri Ihor Kolomoiski, care deține televiziunea la care Zelenski își prezintă show-urile și filmele. Kolomoiski și Poroșenko s-au contrat de mai multe ori pe teme precum industria sau sistemul bancar.

Alegeri prezidențiale în Slovacia. Pentru prima dată în istorie, Slovacia va avea o femeie în funcția de președinte. Zuzana Caputova are 45 de ani și este de profesie avocat. A reușit să atragă voturile concetățenilor cu un mesaj puternic anti-corupție. A obținut 58% și s-a duelat cu Maros Sefcovic, vicepreședinte al Comisiei Europene, un diplomat cu experiență și studii la Moscova.

„Sunt fericită nu doar datorită rezultatului, dar mai ales pentru că a fost posibil să nu cedăm populismului. Să spunem adevărul şi să atragem atenţia fără un vocabular agresiv. S-a văzut întâi la alegerile locale, s-a confirmat la alegerile prezidenţiale şi cred că alegerile europene vor arăta acelaşi lucru”, a declarat Zuzana Caputova.

FOTO: Geralt/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.