Era un atlet în cea mai bună formă a vieții sale. Apoi, COVID-19 aproape l-a ucis

atlet sua coronavirus
Foto: Ahmad Ayyad via CNN

Când s-a trezit și s-a uitat la corpul său, atletul nu s-a recunoscut. Dacă înainte să se îmbolnăvească avea 98 de kilograme și o musculatură puternică, acum arăta ca o cu totul altă persoană.

Trezit din comă după 25 de zile, Ahmad Ayyad, un bărbat în vârstă de 40 de ani din SUA, nu realiza unde era, de ce avea un tub băgat pe gât sau cât timp trecuse de când își hrănise ultima dată câinele, relatează CNN.

„M-am sculat și m-am uitat la brațele mele, la picioarele mele, și toți mușchii mei dispăruseră. M-am îngrozit”, a povestit supraviețuitorul COVID-19.

Pentru a-i salva viața, medicii i-au indus coma, din care a fost trezit după 25 de zile. Chiar și acum, la mai bine de două luni de atunci, Ahmad Ayyad încă se recuperează. Uneori, încă îi este greu să respire deoarece și inima și plămânii săi au fost afectați.

Bărbatul din Washington D.C. are și un mesaj pentru cei care refuză să poarte masca de protecție sau să respecte regulile de igienă și de distanțare socială, precum și pentru cei tineri și sănătoși care se simt invincibili în fața coronaviruslui: „Mă îngrijorează foarte mult faptul că oamenii iau lucrurile așa de ușor. Eu m-am îmbolnăvit și am supraviețuit, dar încă sunt speriat”.

Înainte de a se îmbolnăvi, Ayyad obișnuia să alerge maratoane, să participe la curse cu obstacole, și să meargă săptămânal la cursuri de baschet și de box.

După ce a luat virusul, întreaga lui viață s-a schimbat. Brusc, cele mai simple lucruri – ca de exemplu urcatul scărilor, gătitul, condusul și chiar și vorbitul – îl extenuau. Apoi a început să tușească și să strănute, iar totul a culminat cu febră mare, dificultate în respirație și o pierdere totală a energiei și a apetitului.

La spital a fost diagnosticat atât cu gripă, cât și cu noul coronavirus. Când starea lui de sănătate s-a agravat, bărbatul a fost conectat la un ventilator, iar apoi medicii i-au indus coma.

Medicii încă nu înțeleg de ce un bărbat într-o stare de sănătate atât de bună, care nu avea nicio altă boală, a făcut o formă atât de gravă de COVID-19. Un doctor care l-a tratat pe Ayyad a declarat că este posibil „să existe factori” pe care specialiștii încă nu îi înțeleg.

Ayyad nu știe cu siguranță nici unde anume a fost expus la virus. Cu o săptămână înainte de a avea simptome a făcut o excursie de 3 zile în Florida, pentru a-și vizita fratele, și este posibil să fi luat virusul cu această ocazie.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.