”Era” Orban continuă în Ungaria. O victorie uriașă pentru Fidesz-KDNP în alegeri

FOTO: Orban Viktor/Facebook
FOTO: Orban Viktor/Facebook

Coaliția de dreapta Fidesz-KDNP a reușit să obțină o treime dintre voturile maghiarilor care au participat la alegerile parlamentare. Calculele arată că scorul ar permite coaliției să ocupe 133 dintre cele 199 de locuri din Parlamentul de la Budaptesta.

Scorul de anul acesta este asemănător cu cel obținut de Fidesz în 2010, la revenirea la putere a lui Orban. Premier între 1998 și 2002 și revenit în funcție în 2010, Orban este aproape sigur de un nou mandat în fruntea Guvernului.

Liderii partidelor de opoziție – atât conducătorul Jobbik, Gabor Vona, cat si socialistul Gergely Karacsony – au recunoscut înfrângerea și faptul că partidele de opoziție au multe de învățat din această nereușită. În timp ce situația în marile orașe a fost ceva mai echilibrată, în zonele rurale ale Ungariei opoziția a obținut scoruri ridicol de mici.

Într-un comentariu de după alegerile din Ungaria, AFP notează că Orban este considerat de unii un autocrat și de alții un erou, cert fiind însă că el a schimbat profund Ungaria și a polarizat țara în jurul persoanei sale.

Imaginea de disident liberat anticomunist a contribuit puternic la prima sa ascensiune în poziția de premier, în 1998, pe când avea doar 35 de ani. Orban pretinde mereu că vorbește în numele națiunii și critică deschis globalizarea și propovăduiește sfâșitul bancherilor din vest.

Presa – supusă, plus oameni cheie în instituțiile importante

Orban a reușit să subjuge mare parte din presa maghiară și a plasat apropiați în posturi-cheie din instituțiile statului vecin nouă. Potrivit hotnews.ro, Orban are oameni de încredere la Curtea Constituţională, Parchetul General, Curtea de Conturi, Comisia Electorală, Autoritatea pentru presă, Oficiul Concurenţei sau Banca centrală.

Ungaria și Polonia sunt intens criticate de UE și Statele Unite pentru pașii împotriva democrației pe care i-au făcut în ultimii ani. De altfel, imediat după victoria lui Orban în Ungaria, ministrul adjunct de externe de la Varșovia și emisar al Poloniei la UE, Konrad Szymanski, a ținut să îi felicite pe maghiari pentru vot și a subliniat că aceasta e o ”confirmare a politicii de emancipare a Europei Centrale”.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.