A fost declarată epidemie de gripă în România

FOTO: Gov.ro
Sorina Pintea. FOTO: Gov.ro

Ministrul Sănătății Sorina Pintea a declarat epidemie de gripă la nivel național. Anunțul a fost făcut în această dimineață într-o conferință de presă.

Până în acest moment, în România au murit 54 de persoane din cauza virusului gripal.

Bulgaria și Ungaria au declarat și ele epidemie.

Ministrul a mai spus că nu trebuie ca populația să se „isterizeze”.

„Nu cerem populației decât să fie complianți”, a mai spus Sorina Pintea. Potrivit acesteia, măsurile anunțate încă din data de 17 ianuarie trebuie respectate.

Conform Ministerului Sănătății, este necesar ca populația să aplice cu rigurozitate recomandările specialiștilor pentru evitarea îmbolnăvirilor şi a răspândirii virusului gripal:

  • Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa și care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare;
  • Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;
  • Respectarea etichetei măsurilor igienico-sanitare în cazul tusei și strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul părții interne a articulației cotului);
  • Igiena adecvată a mâniilor, în vederea reducerii răspândirii virusului;
  • Purtarea echipamentului de protecție adecvat (măști, mănuși, halate) de către vizitatori și personalul medical;
  • Continuarea vaccinării antigripale.

În acest sezon, Ministerul Sănătății a achiziționat 1.300.000 de doze, iar până la jumătatea lunii ianuarie fuseseră vaccinate prin cabinetele medicilor de familie 1.244.299 de persoane din categoriile de risc, care beneficiază de vaccinare gratuită.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.