Epidemia de coronavirus a scăzut poluarea în China. Ce a descoperit NASA

Foto: NASA

Imaginile surprinse de sateliții NASA și cei ai Agenției Spațiale Europene arată că poluarea aerului din China a scăzut considerabil de la izbucnirea epidemiei de coronavirus.

Aproape toate din cele 2.900 de victime făcute de noul virus, originar din orașul Wuhan, au fost făcute pe teritoriul Republicii Populare Chineze.

În timp ce bursele se prăbușesc peste tot în lume, economia chineză contribuind cu aproape o cincime la produsul intern brut al planetei, poluarea din China scade, scrie CNN.

Cum producția a fost sistată în multe uzine, iar transportul a fost limitat pentru a încetini răspândirea virusului, emisiile de dioxid de azot au scăzut vizibil în ultimele săptămâni.

Imaginile surprinse din satelit arată cum acest gaz poluant, emis de motoarele mașinilor, de termocentrale și de alte industrii, este eliminat în doze tot mai mici.

Dioxidul de azot provoacă boli respiratorii precum tuse cronică și astm.

Cele mai radicale schimbări în ceea ce privește poluarea au fost înregistrate în jurul metropolei Wuhan, care este încă blocată din cauza coronavirusului.

China se confruntă de ani de zile cu poluarea, economia sa fiind încă propulsată de termocentrale uriașe. Cu toate că în această perioadă a anului, în apropierea Noului An chinezesc, poluarea obișnuiește oricum să scadă, oamenii de știință cred că nivelul neobișnuit de scăzut al unor poluanți din ultima perioadă se datorează exclusiv epidemiei de coronavirus.

Nu ar fi primul caz din istorie când calitatea aerului e afectată de evenimente sociale extreme. În secolul al XIII-lea, invaziile mongole conduse de Gingis Han au depopulat complet regiuni din Asia, Orientul Mijlociu și Europa, fapt care a dus la o reîmpădurire naturală masivă a multor zone, care, la rândul său, a provocat o scădere a nivelului de dioxid de carbon prezent în atmosferă.