Prima declarație a noului președinte francez în fața națiunii: „Am să apăr Europa și pe cetățenii săi”

emmanuel macron
Foto: Captură YouTube

Emmanuel Macron, noul președinte al Franței, care a fost ales astăzi de aproximativ 65% dintre cetățenii care s-au prezentat la vot, a susținut o declarație de presă la scurt timp după publicarea exit poll-urilor care l-au prezentat drept învingător.

În vârstă de 39 de ani, Emmanuel Macron și-a început alocuțiunea mulțumindu-le celor care l-au votat: Este o mare onoare și o mare responsabilitate. Vreau să vă mulțumesc din toată inima mea. Vă mulțumesc tuturor celor care m-ați susținut și m-ați votat. Nu am să vă uit. Dar astăzi vreau să mă adresez tuturor cetățenilor acestei țări”.

Macron a adăugat că este conștient de faptul că Franța a fost slăbită de dificultățile economice, dar și din cauza scăderii integrității clasei politice, ceea ce i-a făcut pe o parte dintre francezi să aleagă extremele: Înțeleg mânia și neîncrederea votanților. Știu că țara e divizată”.

Deși este văzut drept candidatul elitelor și al reprezentanților mediului de afaceri, Emmanuel Macron a precizat în timpul discursului său că va fi un președinte care îi va proteja pe cei vulnerabili și care va lupta împotriva oricăror forme de discriminare sau de inegalitate.

„Suntem moștenitorii unei mari istorii și a unui mesaj umanist. Trebuie să le transmitem copiilor noștri și, mai important, trebuie să aducem [valorile- n.r.] în viitor, să dăm Franței o nouă vigoare”, a mai spus președintele ales, reprezentant al partidului centrist social-liberal „En Marche!”.

„Am să apăr Europa – ea este civilizația noastră, valorile, libertățile și speranțele noastre. Am să fac totul pentru a apăra Europa și pe cetățenii săi. Vă asigur că Franța va susține cooperarea internațională și va lupta împotriva schimbărilor climatice. Franța va fi în primul rând pentru a lupta împotriva terorismului intern și extern. Vom conduce această luptă”, a continuat el.

„Am să slujesc Franța în numele vostru cu modestie, cu devotament și cu determinare. Trăiască republica, trăiască Franța”, a încheiat Emmanuel Macron.

Emmanuel Macron a mers apoi în curtea Muzeului Luvru, unde a susținut un discurs în fața miilor de susținători.

Noul președinte al Franței, un susținător declarat al Uniunii Europene, s-a îndreptat spre scenă în timp ce în curtea Luvrului răsuna „Oda bucuriei” de Beethoven, care este totodată și imnul oficial al UE.

„Vă multumesc pentru că sunteți astăzi aici, prieteni. Vă mulțumesc pentru că v-ați luptat cu curaj de-a lungul ultimelor luni. Astăzi Franța a câștigat. Ceea ce noi am făcut nu are niciun precedent și niciun echivalent. Toți ne-au spus că e imposibil. Dar ei nu cunoșteau Franța! Vă mulțumesc pentru încrederea voastră, pentru timpul și pentru riscurile pe care unii dintre voi vi le-ați asumat. Această încredere mă obligă să nu vă dezamăgesc și să mă ridic la înălțimea misiunii încredințate”, a spus Emmanuel Macron.

Tânărul președinte a promis că va apăra republica în fața extremismului. Totodată, a precizat că îi înțelege pe cei care au votat cu Marine Le Pen: „Și-au exprimat mânia. Le respect alegerea. Dar am să fac totul în următorii 5 ani ca să mă asigur că nu va mai fi niciun motiv pentru alegerea extremelor”.

„Reprezentați aici, la Luvru, energia poporului francez. E un loc pentru toți francezii. E un loc al Franței, la care se uită toată lumea. Azi, Europa și întreaga lume se uită la noi. Europa așteaptă de la noi să apărăm spiritul iluminismului, care e amenințat în atât de multe locuri, să îi protejăm pe cei oprimați și să aducem un nou umanism în lume. Să facem o lume mai sigură, să creăm o lume mai dreaptă. Se așteaptă de la noi să fim, în sfârșit, noi înșine”, a continuat el.

„Sarcina aflată în fața noastră e uriașă și va începe de mâine. Trebuie să ne întărim economia, să reclădim Europa. Această sarcină va cere de la noi să fim în continuare curajoși. Oamenii se așteaptă ca Franța să îi uimească din nou și exact asta vom face”, a mai spus Emmanuel Macron.

La finalul discursului său, Macron le-a spus francezilor că va avea nevoie de ei tot mai mult: „Avem energie, determinare – ea este cea care ne-a adus aici. Ea ne va ghida în viitor și nu vom ceda în fața fricii, a minciunii, a divizării, a ironiei, a declinului. Am să spun mereu adevărul. Am să vă protejez, am să lupt alături de voi împotriva minciunii și a ineficienței pentru a îmbunătăți viața tuturor. Am să adun laolaltă și am să reconciliez. Îmi doresc unitatea țării noastre și a poporului nostru. Am să vă slujesc cu modestie, cu forță și în numele sloganului nostru „Libertate, egalitate, fraternitate”. Am să vă slujesc fidel încrederii pe o aveți în mine, am să vă servesc cu dragoste. Trăiască republica, trăiască Franța!”.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.