Jurnalista Emilia Șercan a plecat plângând din emisiunea „Profesioniștii” a Eugeniei Vodă

emilia șercan eugenia vodă
Foto: Captură TVR / YouTube

Jurnalista de investigație Emilia Șercan, care a publicat numeroase anchete de-a lungul timpului prin care a dezvăluit că diferiți politicieni din România și-au plagiat tezele de doctorat, inclusiv fostul ministrul de interne Gabriel Oprea, a plecat în lacrimi din studioul TVR în care se filma emisiunea „Profesioniștii” a Eugeniei Vodă, după ce a fost întrebată de realizatoare de ce a acceptat să lucreze în trustul Realitatea, deținut la acea dată de Sorin Ovidiu Vîntu.

Emilia Șercan a explicat că a fost vorba de un „mare compromis” pe care l-a făcut, iar după un timp s-a ridicat și a părăsit emoționată platoul de filmare, declarând că ea nu ar trebui să fie în această emisiune deoarece este o „impostoare”. Jurnalista nu s-a mai întors, iar dialogul a continuat între Eugenia Vodă și jurnalistul Cătălin Tolontan.

Momentul tensionat a apărut după ce Emilia Șercan a povestit că, în perioada în care era jurnalist de investigaţii la „Evenimentul Zilei” și lucra o anchetă despre afacerile lui Sorin Ovidiu Vîntu, a primit un cadou de la acesta, chiar de ziua omului de afaceri: un coș uriaș cu flori și 6 sticle de șampanie „Dom Perignon”.

„Le-am suit într-o maşină şi le-am returnat la celebra lui vilă de pe strada Paris. Le-a luat un portar”, a povestit Emilia Șercan.

Apoi, Eugenia Vodă a întrebat-o cum de după doar câțiva ani a acceptat oferta lui Vîntu de a veni să lucreze în trustul Realitatea și de a conduce departamentul de investigaţii de acolo: „După câţiva ani, şi nu mulţi, practic oferta superbă de 8.500 de euro pe lună a venit de la omul care trimisese florile şi şampania şi te-ai mutat în trustul lui. Această fractură, cum o explici?”.

„Este marele compromis pe care eu l-am făcut”, a răspuns Emilia Şercan.

Iată dialogul purtat în platoul TVR:

Emilia Șercan: „Nu mi-am compromis meseria. (…) Dar din punct de vedere moral, acel lucru a fost un mare compromis. (…) Iar în momentul în care mie, la Realitatea TV, mi-au fost blocate câteva anchete, am plecat”

Eugenia Vodă: “Și cine ți le-a blocat?”

“Cei care conduceau la momentul respectiv postul. Mi-am dat demisia”

„Și când ți-ai dat demisia te-ai trezit un om fără job”

„M-am trezit un om fără job și dacă stau și mă gândesc bine, am rămas un om fără job în presă”

„Câți ani ai stat fără slujbă?”

„Din vara anului 2009 până în toamna lui 2012, în octombrie 2012, când m-am angajat la universitate”

„Și în ăștia 3 ani în care ai fost fără slujbă, ai primit oferte, te suna lumea? Vino!”

„Nu, dar era și un moment foarte prost pentru presă pentru că era perioada crizei financiare când foarte multe publicații s-au închis, când au dispărut titluri, când sute de ziariști s-au reorientat și și-au găsit altceva de făcut”

După câteva minute, Emilia Șercan a întrebat dacă pot face o pauză.

„Putem să facem o pauză? Eu nu mai pot”

Eugenia Vodă: „Emilia, bea niște apă”

„Ce vreau să spun e că nu ar trebui să fiu în emisiune”

„Doamne ferește… ce v-am rugat înainte”

„Nu pot…”

Cătălin Tolontan: „Da’ ce s-a întâmplat?”

„În momentul ăsta mă simt o mare impostoare”

Eugenia Vodă: „Nu știu ce te-a apucat”

Cătălin Tolontan: „Conștientizezi de la ce e triggerul?”

Eugenia Vodă: “De la ce?”

Emilia Șercan: „Cum dracu’ să pretind eu că sunt o profesionistă a presei din moment ce eu am făcut marele compromis cu Vîntu… eu l-am investigat pe Vîntu”.

Cătălin Tolontan: „Cred că s-ar amuza Vîntu teribil… mă simt un nesimțit … dacă nu mă simt deloc rău că lucrez la Voiculescu”.

Eugenia Vodă: „Înainte de a începe filmarea, ce-am spus?”

Cătălin Tolontan: „Să nu ne ridicăm”

Eugenia Vodă: „Eu v-am rugat frumos atât, orice ar fi, să nu plecați de pe scaun. Emilia nu a suportat emoțional întrebarea legată de mutarea la Realitatea. O vede ca pe un compromis. Suferă și acum, la atâția ani după, pe tema asta”.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.