Roșia Montană. Foto: vasilegogea.wordpress.com
În aceeași perioadă în care președintele României dă de înțeles că susține proiectul minier de la Roșia Montană, o mână de oameni dintr-o vale anonimă din Elveția a respins, prin rederendum, un proiect (tot canadian) de exploatare auriferă.
Valea Medel, din Elveţia, are rezerve de aur estimate la 1,2 miliarde de dolari, dar localnicii au refuzat un proiect minier în zonă, în ciuda şomajului ridicat, scrie Christian Science Monitor.
La un referendum organizat în luna aprilie, locuitorii celor cinci sate de pe Valea Medel au votat pentru respingerea proiectului propus de compania canadiană NV Gold.
Proiectul presupunea defrişarea unor păduri de pin şi modificarea totală a peisajului Văii, prin „retezarea” versanților. Pentru a evita asta, două treimi dintre votanţi au spus „Nu” proiectului. În cele cinci sate locuiesc doar 450 de oameni, iar 80% dintre aceștia au participat la vot.
Primarul crede însă că proiectul ar fi trebuit să se facă, motivând că mina înseamnă bani la buget, dar, cel mai important, locuri de muncă, oprindu-se astfel plecarea tinerilor din Valea Medel. Totuşi, o tânără care se opune proiectului întreabă: „Banii ar fi fost foarte buni pentru noi. Dar ce fel de viitor vom avea dacă distrugem mediul?”. De aceeași părere cu ea au fost 240 dintre cele 360 de persoane care au participat la micuțul referendum sătesc.
Discursul lui Băsescu despre Roșia Montană: Lașitatea demnitarilor români ține proiectul blocat din 1997
În aceeași săptămână în care elvețienii spuneau NU proiectului, președintele României, Traian Băsescu, anunța că România ar avea mare nevoie de proiecte miniere, principalul scop fiind crearea de locuri de muncă. Proiectul de la Roșia Montană a fost nominalizat și a ocupat un loc central în discurs liderului de stat.
„În momentul de faţă, România nu mai are resurse de a crea locuri de muncă, decât dacă privim cu responsabilitate la reluarea activităţii de minerit. Din cauza demagogiei si laşităţii demnitarilor români, investiţia de la Roşia Montană stă blocată din 1997, iar în perspectiva imediată se prefigurează procese extrem de costisitoare”, a declarat Băsescu, citat de realitatea.net.
„Aş ruga pe înalţii demnitari ai statului român, pe prea-cinstiţii ziarişti şi pe prea-cinstiţii patroni de presă să meargă la Roşia Poieni şi la Roşia Montană pentru că par a plânge de grija mediului. Eu i-aş invita să vadă ce e acum la Roşia Poieni şi la Roşia Montană ca nivel de poluare şi să constate acum dacă de pe urma exploatării de către stat a acestor resurse ceea ce avem acolo înseamnă protecţia mediului. Sigur, sunt un susţinător al poziţiilor care vizează exploatarea resurselor cu maximă protejare a mediului. […]
Ceea ce vă cer: dacă este fezabilă exploatarea de la Roşia Montană şi credeţi că prin creare de locuri de muncă facem un bine României, daţi rapid avize. Dacă nu, spuneţi nu investitorului pentru că fiecare zi în care întârziem şi plimbăm actele de la o instituţie la alta ne va costa enorm în viitorul proces”, a continuat preşedintele.
Dacă ți-a plăcut acest articol, dă-ne un like pe pagina noastră de Facebook.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: