Elvețienii deschid o fabrică de bio-combustibili în România

Fabrică de etanol. Foto: chumlee10 / Flickr
Fabrică de etanol. Foto: chumlee10 / Flickr

Compania elvețiană Clariant, specializată în industria chimică, va investi într-o fabrică de etanol celulozic, produs din reziduuri agricole, în România.

Noua fabrică va fi construită în sud-vestul României. Va produce etanol celulozic folosind o tehnologie modernă pentru fabricarea acestui bio-combustibil din reziduuri agricole, cum ar fi paiele de cereale sau cocenii de porumb.

Fabrica va produce anual peste 50.000 de tone de bio-combustibil. Clariant are, din 2012, o fabrică-test în Straubing, în Germania, care produce 1.000 de tone metrice de etanol celulozic din aproximativ 4.500 de tone metrice de material brut în fiecare an.

”După cinci ani de experiență în Straubing, în care am dezvoltat procesul de producție, suntem pregătiți să urcăm la un alt nivel”, a spus Markus Rarbach, șeful diviziei de bio-combustibili a companiei Clariant.

”Facem un pas mare pe o piață atractivă și sperăm într-o comercializare de succes a acestei tehnologii inovative și sustenabile. Vom folosi materiale locale, urmând să facem o economie importantă în ceea ce privește gazele de seră. De asemenea, sperăm că fabrica noastră să creeze și alte oportunități de afaceri în zonă”, a mai spus acesta.

Fabrica va fi construită în 2018, iar prima producție este așteptată în anul 2020. La capacitate maximă, fabrica va procesa aproximativ 250.000 de tone de reziduuri de cereale, care vor fi obținute de la fermierii locali. Elvețienii vor să folosească aceste produse și pentru a asigura independența energetică a uzinei.

Clariant a fost fondată în 1995 și are peste 17.000 de angajați.

Etanolul celulozic are o eficiență energetică de cinci ori mai mare decât etanolul obținut din amidonul de porumb. Acest compus chimic arde mai curat și generează mai puțin dioxid de carbon. Industria etanolului celulozic a atras atenția mai multor companii importante la nivel mondial, printre care Iogen, Broin sau Abengoa.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.