Elveția își deschide porțile pentru români. Salariul mediu e de 6.000 de euro

FOTO: csr_ch/Pixabay.com
FOTO: csr_ch/Pixabay.com

Începând cu 1 iunie, una dintre cele mai bogate țări din Europa, Elveția, își va deschide porțile pentru muncitorii români. Despre ridicarea restricțiilor pentru muncitorii români și bulgari se discută de mai mulți ani.

Până acum cetățenii celor două state, care sunt numiți des de presa din Elveția „cetățeni ai UE 2”, se puteau stabili în țara Cantoanelor doar în limita unor cote. Aceste norme ar fi trebuit să dispară în 2008 și 2014, însă au fost reînnoite de fiecare dată.

Elvețienii precizează că, potrivit acordului cu UE privind libera circulație a persoanelor, pot fixa în continuare cote pentru muncitorii străini din România și Bulgaria, până la 31 mai 2019, însă numai dacă imigranții din aceste două țări depășesc un anumit prag.

Însă, autoritățile de la Berna spun că până acum s-a înregistrat un nivel slab al imigrației din cele două țări.

Studiile sociologice arată că proporția românilor și bulgarilor în Elveția este foarte mică. La sfârșitul anului trecut erau 18.364 de persoane cu statut de ședere permanentă în Elveția. Tot anul trecut, 1.542 de muncitori români și bulgari au fost admiși în Elveția, o diminuare cu 22,1% față de 2014.

În 2011, un studiu care lua în calcul atât bunurile financiare, cât și nefinanciare pe cap de locuitor, situa Elveția în topul celor mai bogate țări din lume. În funcție de PIB, Elveția este în top 20 cele mai puternice economii din lume. De asemenea, Elveția este considerată țara cu cel mai bine dezvoltat sistem bancar din lume.

Un salariu mediu în Elveția este echivalentul a 6.000 de euro. Salarii mai mari sunt în industria farmaceutică, IT sau asigurări.

FOTO: csr_ch/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.