Elevii români, buni la Fizică: Au cucerit cinci medalii la Olimpiada Internațională

subiecte fizică bac 2018
Foto: geralt / pixabay.com

Lotul olimpic de Fizică al României a cucerit o medalie de aur și câte două de argint și bronz la Olimpiada Internațională de Fizică de la Lisabona.

Competiția din Portugalia a avut loc în perioada 21-29 iulie și a adunat peste 400 de concurenţi din 90 de ţări. A fost cea de-a 49-a ediție a concursului.

Petru Cotruț, elev al Liceului Internaţional de Informatică din București, a câștigat o medalie de aur. El a reușit o izbândă similară și la ediția precedentă a întrecerii.

Medaliile de argint au fost cucerite de Sabina Drăgoi și Ștefan Dolteanu, tot de la Liceul Internaţional de Informatică din București, în timp ce Cosmin Andrei (Liceul Internaţional de Informatică din București) și Răzvan-Mihai Ursu (Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța) au fost recompensați cu medalii de bronz.

Delegaţia României a fost coordonată de Delia Davidescu (cadru didactic la Liceul Internaţional de Informatică din Capitală) și Adrian Dafinei (conferenţiar universitar doctor la Facultatea de Fizică a Universităţii Bucureşti).

România, una din țările cu tradiție la Olimpiada Internațională de Fizică

Olimpiada Internațională de Fizică constă n susținerea a două probe (una teoretică și una experimentală) cu durata de 5 ore fiecare. Scorul maxim ce poate fi obținut de un concurent este de 50 de puncte (30 de puncte la proba teoretică și 20 la proba experimentală).

Prima ediție a întrecerii a avut loc în 1967, în Polonia. Atunci au participat doar cinci țări, România fiind printre ele. Competiția a fost găzduită de țara noastră de două ori, în 1972 și 1983.