Elevă numită „țigancă păgână” și notată cu 3 de un profesor deoarece nu a vrut să intre în biserică

fată tristă depresie supărare supărat

Foto: Anemone123 / pixabay.com

Un cadru didactic a primit o amendă de 2.000 de lei din partea Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării după ce a numit-o „țigancă păgână” pe o elevă care nu a vrut să intre într-o biserică.

Mai mult, profesorul i-a dat și nota 3 elevei din cauza refuzului acesteia de a intra în biserică.

„Utilizarea termenului de “țigancă păgână” de către un cadru didactic față de o elevă, și sancționarea elevei cu nota 3 pentru refuzul de a intra într-o biserică, reprezintă faptă de discriminare multiplă și încalcă dreptul la demnitate, conform art. 2 alin. (1), art 2 alin (5), art 2 alin (6) și art. 15 din O.G. 137/2000, republicată”, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării.

„S-a aplicat sancțiunea amenzii contravenționale de 2.000 lei față de cadrul didactic. Hotărâre adoptată cu unanimitate de voturi (9 voturi, respectiv 8 voturi pentru amendă și 1 vot împotrivă)”, se mai arată în comunicat.

O.G. 137/2000, republicată, prevede la articolul 2, alin. (1), (5) și (6) că:

– Prin discriminare se înțelege orice deosebire, excludere, restricție sau preferință, pe bază de rasă, naționalitate, etnie, limbă, religie, categorie socială, convingeri, sex, orientare sexuală, vârstă, handicap, boală cronică necontagioasă, infectare HIV, apartenență la o categorie defavorizată, precum și orice alt criteriu care are ca scop sau efect restrângerea, înlăturarea recunoașterii, folosinței sau exercitării, în condiții de egalitate, a drepturilor omului și a libertăților fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege, în domeniul politic, economic, social și cultural sau în orice alte domenii ale vieții publice.

– Constituie hărțuire și se sancționează contravențional orice comportament pe criteriu de rasă, naționalitate, etnie, limbă, religie, categorie socială, convingeri, gen, orientare sexuală, apartenență la o categorie defavorizată, vârstă, handicap, statut de refugiat ori azilant sau orice alt criteriu care duce la crearea unui cadru intimidant, ostil, degradant ori ofensiv.

– Orice deosebire, excludere, restricție sau preferință bazată pe două sau mai multe criterii prevăzute la alin. (1) constituie circumstanță agravantă la stabilirea răspunderii contravenționale dacă una sau mai multe dintre componentele acesteia nu intră sub incidența legii penale.

Articolul 15 din aceeași lege prevede că:

– Constituie contravenție, conform prezentei ordonanțe, dacă fapta nu intră sub incidența legii penale, orice comportament manifestat în public, având caracter de propagandă naționalist-șovină, de instigare la ură rasială sau națională, ori acel comportament care are ca scop sau vizează atingerea demnității ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, îndreptat împotriva unei persoane, unui grup de persoane sau unei comunități și legat de apartenența acestora la o anumită rasă, naționalitate, etnie, religie, categorie socială sau la o categorie defavorizată ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuală a acestuia.

Foto: Anemone123 / pixabay.com

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:



Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version