Eleva de 16 ani care bate TelDrum-ul pe bicicletă pentru a-i învăța carte pe copii: „Votul meu nu-l vor avea”

eliza neag copii teleorman
Eliza Neag predă engleză copiilor săraci din două sate din Teleorman. Sursa foto: colaj adevarul.ro, arhiva personală, Google Maps

O elevă în vârstă de 16 ani, din Teleorman, a preluat ștafeta de la o inimoasă profesoară din București și merge cât de des poate în sate din județ pentru a preda engleza copiilor săraci.

Eliza Neag are 16 ani și este elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național ”Alexandru Ioan Cuza”, din Alexandria. În weekend, fata vine acasă, la țară, și folosește timpul liber și pentru a le preda engleză copiilor săraci din centrele sociale conduse de frații preoți Bogdan și Florin Danu, din două parohii aflate la circa 50 de kilometri de reședința de județ.

Sâmbăta, Eliza lucrează de la 11 la 12:30 cu copiii din Negrenii de Sus, un sat cu puțin peste 300 de locuitori, iar apoi se pune în șa și călătorește cu bicicleta circa 14 kilometri pe drumul care leagă Negrenii de satul Lada.

Eliza Neag a preluat ștafeta predării englezei în cele două sate de la o profesoară din București, Denisa Bularda, care lucrase cu copiii din Lada mai bine de un an, relatează pressone.ro. Bularda le-a scris celor doi preoți și le-a sugerat că, pe lângă mâncare, copiii aceștia săraci au mare nevoie și de altceva: educație.

”Uite, s-ar putea să fi reușit!”

”Sigur că mâncarea intră la nevoile de bază, dar nu poți hrăni la infinit o comunitate. La un moment dat, trebuie să-i dai drumul să zboare”, le-a scris profesoara, iar preoții i-au răspuns rapid și i-au spus că sunt bucuroși să accepte ajutorul. Din 2016, după ce s-a consultat cu familia, s-a tot urcat în Matizul ei și a făcut frecvent drumul spre Lada, cinci ore dus-întors, plus încă două ore de cursuri. Mai puțin iarna, când îi era teamă să se aventureze pe drumurile teleormănene.

„Eliza a asistat la una dintre lecțiile mele, apoi a preluat ea orele de engleză. S-a descurcat extraordinar, nici nu credeam că are atâta dorință interioară. Ba, mai mult, a mers și la centrul social de pe lângă parohia din satul vecin.

Eliza Neag (centru) și o parte dintre elevii săi. Foto: adevarul.ro

Știu sigur că-i va folosi această experiență. Cea mai puternică metodă de învățare e predarea către alții. [….] Eliza are acum o sală de cursuri aproape plină. Mi-am spus fericită: ”uite, s-ar putea să fi reușit!”, spune Bularda, citată de aceeași publicație.

”De-a lungul vieții m-am izbit de foarte multe situații, cu oameni care, neavând resurse, se lăsau păgubași: ”Ce să facem, noi n-avem profesor, cine să-mi învețe mie copilul? Asta e! Îl iau la muncă, îl duc în Italia”.

Distanța între Negrenii de Sus și Lada este de circa 14 kilometri. Foto: distanta.ro

Dar nu-i corect! Că poate știe vecinul ceva, poate în bloc e un băiat în clasa a zecea care-i olimpic și poate să ți-l ajute la matematică fără bani”, continuă profesoara.

”Am simțit că locul meu este acolo, printre copii”

Prima lecție a Elizei cu copiii din sat a avut loc în vacanța de vară a lui 2017. Atunci, a avut în față 12 copii. „Eram cuprinsă de un amalgam de trăiri, emoții, entuziasm, curiozitate, însă am reușit să le mobilizez astfel încât să se desfășoare așa cum îmi propusesem, vesel și interactiv. La finalul acelei ore am simțit că locul meu este acolo, printre copii, împărtășindu-le tainele limbii lui Shakespeare”, spune tânăra pentru pressone.ro.

Foto: adevarul.ro

Tânăra spune că, pe lângă engleză, le arată copiilor din Lada și Negreni și altceva, poate chiar mai importante: ”avantajele unui om educat”. Eleva este de părere că Teleormanul merită o imagine mai bună decât cea oferită de politicienii care au plecat din acest județ și au pus stăpânire pe putere în România.

[wpshortcodead id=”5a758cf636b5d”]

„Eu continui să cred că Teleormanul are valori ce merită să fie promovate. Din perspectiva mea, lucrurile nu sunt atât de rele pe cât par. Consider că o țară are nevoie de un guvern prompt, care să fie capabil să ia decizii potrivite în folosul dezvoltării ei, atât din punct de vedere economic, cât și educațional.

Dat fiind faptul că, odată cu urcarea la putere a politicienilor din Teleorman, țara noastră e reprezentată cu atât de puțină demnitate, inclusiv din cauza absențelor de pe la orele de gramatică și limba engleză ale domnilor miniștri, aș alege să votez candidații mai bine pregătiți în ceea ce privește managementul, studiile și capacitatea de administrare”, spune adolescenta Eliza Neag.

”Efectele muncii noastre se văd”

Preoții Florin și Bogdan Danu sunt din Videle, același oraș în care premierul de acum, Viorica Dăncilă, a fost profesoara în urmă cu câțiva ani. Preoții au înființat o asociație, Mana Cerească, cu ajutorul căreia asigură mese pentru zeci de copii din Negrenii de Sus și Lada, micuți ale căror familii trăiesc din ajutoare sociale.

Preoții au grijă ca elevii să-și continue studiile după terminarea gimnaziului. Din donații, le plătesc abonamentul de transport până la liceele din Alexandria sau Olteni și le cumpără caiete, manuale, dicționare și atlase.

„Văd preoția ca pe o misiune și nu ca pe o meserie. Acesta e și scopul ei adevărat. În patru ani, am avut doar două situații de abandon școlar.

Sunt și motive de mândrie: o fată a ajuns la un liceu de top din București și a terminat cu media 10. Alta e la Prislop. Sunt copii pe care i-am ajutat să se angajeze, să-și facă un rost în viață. Efectele muncii noastre se văd”, spune Florin Danu.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.