Eleva care a demonstrat că fondul școlii există, luată la rost de autorități și de părinți

fondul școlii
Foto: Pagina de Facebook Roxana Șerban

Roxana Șerban, elevă la Liceul Teoretic “Traian” din Constanța, a luat atitudine împotriva obligării elevilor și părinților de a da bani pentru fondul școlii și a publicat pe Facebook un centralizator din care rezultă că fiecare copil trebuie să dea 100 de lei.

“Fondul școlii există, deși autoritățile se fac că nu există – 100 lei/elev. Deși primarii și directorii se jură că în școlile administrate de aceștia nu se colectează niciun ban și că elevii au toate necesitățile, în realitate, aceștia gestionează sute de mii de lei pe cale informală. Am facut rost, zilele trecute, de un tabel care cuprinde „situația colectării” fondului școlii în Liceul Teoretic “Traian” din Constanța, liceu unde învăț și eu. Am fost șocată să văd ce sume se vehiculează și destinația lor. Mai mult, tabelul are o rubrică și de grad de colectare, ceea ce îmi dă senzația că dacă nu ne conformăm urmează să fim executați silit. Practic, Liceul “Traian“ cheltuie pe sub mână aproape 10.000 € pentru pază, consumabile, „serbare crăciun” sau „premii olimpici”. În calitate de membru al consiliului de administrație, voi cere stoparea oricărui fenomen de astfel de colectări, la modul cel mai serios, și sancționarea tuturor celor implicați“, a scris Roxana pe Facebook.

fondul școlii
Foto: Pagina de Facebook Roxana Ș.

Tânăra a povestit că, după ce a făcut publică evidența colectării fondului școlii, a fost chemată “urgent“ la directoarea liceului: “Cel mai probabil acest gest a fost făcut și în încercarea “să mă calmeze”, așa cum a dorit să se întâmple și după ce, la ședința de acum câteva zile a Consiliului de Administrație, am cerut să se respecte legislația în vigoare, venind cu articole de lege prin care se demonstra faptul că anumite prevederi din regulamentul de organizare și funcționare al liceului meu, proaspăt adoptat, încălcau prevederile din actele normative pe baza cărora sunt realizate toate regulamente de organizare și funcționare ale unităților de învățământ din România. La această ședința nu am fost ascultată, deși aveam argumente legale pentru cele spuse, la un moment dat țipându-se la mine pentru simplu fapt că doream respectarea legii, nimic altceva. În spațiul public, atât pe facebook cât și în comentariile de pe site-urile de presă am fost acuzată de faptul că gestul meu a fost făcut pentru a cauta atenție, pentru a ieși în evidență, dar am fost și umilită pentru simplul fapt că am ales să nu tac, să nu închid ochii, să nu urmez zicala “capul plecat, sabia nu taie”“.

Nu toți părinții membri în Asociația de părinți a Liceului Teoretic “Traian” au fost de acord cu lupta Roxanei împotriva fenomenului “fondului școlii“, unul dintre ei scriind pe grupul de WhatsApp al asociației că eleva “nu va scăpa ea nepedepsită“ pentru ceea ce a făcut.

“Contestată inițial, veridicitatea acestui tabel a fost recunoscută atât de doamna director cât și de reprezentanții asociației de părinți. Reprezentanții asociației de părinți au susținut zilele acestea, sus și tare, faptul că elevii nu au fost obligați să cotizeze la fondul școlii, dar se pare că, această presiune asupra elevilor și a părinților a existat tocmai din partea unora dintre membrii asociației care au susținut cu tărie necesitatea obligării tuturor elevilor de a da banii pentru asigurarea pazei. Mai mult de atât, au fost membrii ai asociației de părinți care au vrut să fiu sancționată pentru ce am făcut, aceștia neînțelegând că problema reală pe care o clamez este lipsa de interes a autorităților locale față de asigurarea accesului la educație și lipsa de inițiativă a directorilor care în loc să ceară banii necesari bunei funcționari a unităților de învățământ pe care le conduc de la Consiliul Local, preferă să apeleze la sprijinul material al părinților, unii directori chiar ignorând posibilitatea solicitării de fonduri de la autoritățile locale“, a continuat Roxana.

fondul școlii
Foto: Pagina de Facebook Roxana Ș.
fondul școlii
Foto: Pagina de Facebook Roxana Ș.

“Stimați părinți, vreți să vă implicați cu adevărat în educația copiilor dumneavoastra? Începeți prin a solicita primăriei să suplimenteze bugetul școlii și să își respecte obligația legală de a asigura paza. Dacă directorul școlii la care învață copilul dumneavoastră nu a făcut nimic în această privință sau nu a reușit, implicați-vă, puneți presiune, luptați, nu alegeți să urmați calea cea mai ușoară – continuarea fenomenului “fondul școlii”. (…) Voi continua să lupt pentru a stopa acest fenomen și vă mulțumesc tuturor celor care mă încurajați să continui, în special în momentele în care mă simt copleșită, voi sunteți cei care îmi dați putere“, a mai scris eleva pe pagina sa de Facebook.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.