Primul interviu al Elenei Udrea după ce a scăpat de închisoare

elena udrea
Foto: Pagina de Facebook Elena Udrea

Elena Udrea a dat primele declarații după ce a fost eliberată din închisoarea din Costa Rica.

Ea fusese încarcerată după ce fusese dată în urmărire generală deoarece a fugit din România, țară unde a fost condamnată definitiv la 6 ani de închisoare cu executare în dosarul „Gala Bute”.

Însă, deoarece Curtea Constituțională a decis că s-a încălcat legea în cazul alcătuirii completurilor de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție, iar Elena Udrea fusese condamnată definitiv de un astfel de complet, fostul ministru al turismului a scăpat de pedeapsă, aceasta fiind suspendată.

Elena Udrea se află acum tot în Costa Rica.

„Abia am ajuns acasă, încercam să încropim masa de Crăciun. A durat mai mult decât am calculat ieșirea din arestul de aici. Suntem bine acum, ne pregătim pentru ziua de mâine. A fost o experiență foarte grea de data aceasta. Spun de data aceasta pentru că o compar cu cea din 2015, când am fost arestată preventiv în România. A fost mult mai greu decât atunci pentru că acum există un copil, există Eva, și despărțirea de ea a fost foarte greu de suportat. Am găsit-o mult mai mare decât am lăsat-o. Am lăsat-o la 13 zile, când m-au ridicat de pe stradă și am găsit-o acum mult mai mare. Îi mulțumesc mamei pentru asta și lui Adrian pentru că au avut grijă de ea și e sănătoasă, e bine, a crescut foarte mult. Cred că și ea e curioasă să mă cunoască. Încercăm să ne cunoaștem reciproc”, a declarat fostul ministru la postul de televiziune Antena 3.

Întrebată dacă are de gând să se întoarcă în România, Elena Udrea a spus că „eu nu am plecat din România pentru că voiam să călătoresc prin lume, ci pentru că era evident și acum e evident, cu tot ce s-a întâmplat, cu această decizie a Curții Constituționale care a desființat atâtea hotărâri ale ÎCCJ, printre care și a mea și a Alinei Bica, e clar că am avut dreptate și că am fost țintele unui abuz în țara noastră. Vom vedea ce se întâmplă, depinde foarte mult de ce se întâmplă și în România”.

„Ca urmare a deciziei CCR, nu aveau de ales. Dar faptul că trei ani de zile s-au făcut aceste abuzuri, faptul că s-a încălcat legea și s-au format aceste complete de judecată, prin faptul că președintele acestui complet era numit întotdeauna fie președintele Înaltei Curți, fie adjunctul, era evident că erau complete de comandă. Dacă nimereai pe culoar, așa cum am nimerit eu, spre exemplu, nu aveai nicio șansă la o judecată corectă. Nu aveam cum să fiu judecată corect cu Ionuț Matei, în completul meu de judecată, sau cu doamna Simona Popescu. Iar lucrul acesta a fost constatat în mod absolut curajos de CCR. Eu mă bucur că în cazul meu întâi s-a dat un termen de 28 ianuarie. Gândiți-vă ce abuz… să rămâi cu o hotărâre declarată nulă de CCR în arest încă o lună și ceva, cât ar fi trebuit să rămân eu dacă nu se dădea un termen a doua zi după ce am avut această judecată. A doua zi, ca să se pună în acord cu alte cereri făcute în dosarul Gala Bute, am fost și eu judecată și mi s-a suspendat sentința penală. În felul acesta am putut să fiu eliberată și acum să fiu acasă, chiar în Ajun de Crăciun”, a mai explicat Udrea.

„Nu e vorba de frică”

Despre întoarcerea în România, Elena Udrea a spus că nu știe exact când se va întâmpla acest lucru. „Vom vedea, copilul deocamdată nici nu are pașaport. Eu sunt refugiat pe considerente politice cu statut provizoriu. Vom vedea, nu aș vrea să spun mai multe lucruri acum pentru că aici, în Costa Rica, lucrurile sunt foarte sensibile și nu aș vrea să încurc ce am de făcut aici. Nu e vorba de frică, însă trebuie să am o analiză corectă asupra ceea ce se întâmplă. Nu înseamnă că această decizie a Înaltei Curți schimbă neapărat lucrurile pentru că aceiași judecători vor judeca din nou cauzele. Faptul că s-au desființat niște decizii nu înseamnă că neapărat s-a schimbat totul, au rămas aceiași judecători”.

Elena Udrea nu a dorit să comenteze nimic în legătură cu revenirea sa în politică. „Este Crăciunul, să ne bucurăm de faptul că sunt sărbătorile. Eu mă bucur că sunt acasă, alături de familia mea”.

După ce Curtea Constituțională a declarat nulă decizia definitivă prin care Elena Udrea a fost condamnată la închisoare, cauza se va rejudeca.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.