Elena Udrea și Alina Bica au fost reținute în Costa Rica | VIDEO

FOTO: Facebook Elena Udrea
FOTO: Facebook/Elena Udrea

Fugarele Elena Udrea și Alina Bica au fost reținute în Costa Rica, relatează publicația Semanario Universidad din Costa Rica.

Cele două românce au fost reținute în urmă cu câteva ore, pe stradă în San Jose, potrivit jurnaliștilor de investigație de la RISE Project.

Un clip video cu Elena Udrea abordată pe stradă de poliție poate fi vizionat mai jos:

Conform RISE Project, clipul este postat pe canalul oficial al poliției din Costa Rica – care execută mandatele Interpol.

Elena Udrea, condamnată definitiv la închisoare cu executare

Pe 17 februarie 2018, Elena Udrea a anunţat că se află în Costa Rica, iar în aprilie a anunţat că are statut provizoriu de refugiat politic din data de 21 martie. Fostul ministru al Turismului mai susținea și că una dintre obligaţiile pe care le are este de a nu părăsi teritoriul statului Costa Rica.

Ulterior, în iunie 2018, Elena Udrea a fost condamnată definitiv la 6 ani de închisoare în dosarul Gala Bute pentru luate de mită și abuz în serviciu. Ea fusese condamnată și în primă instanță la aceeași pedeapsă.

Și Alina Bica, fosta şefă a DIICOT, are o condamnare penală de ispășit. Ea a fost condamnată definitiv, în luna iunie 2018, la 4 ani de închisoare cu executare de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. În acest dosar ea a fost găsită vinovată de favorizarea făptuitorului (fostul ministru Adriean Videanu).

Adriean Videanu a fost acuzat de către procurorii DNA că şi-a pasat acţiunile asupra cărora procurorii DIICOT instituiseră sechestru soţiei şi copilului, ulterior acestea fiind scoase de sub sechestru de către Alina Bica, printr-o ordonanţă dată ca procuror-şef al DIICOT. „Cu încălcarea prevederilor legale de competenţă, a ridicat sechestrul asigurator dispus asupra acţiunilor lui Videanu”, arăta DNA.

Potrivit Digi24.ro, reținerea Elenei Udrea și a Alinei Bica în Costa Rica nu înseamnă o extrădare imediată deoarece Costa Rica și România nu au un tratat bilateral de extrădare. Totuși, Costa Rica a aderat la un tratat internațional prin care este de acord să extrădeze cetățeni acuzați de fapte de corupție.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.