Elena Udrea a scăpat de închisoare

FOTO: Facebook Elena Udrea

FOTO: Facebook/Elena Udrea

Înalta Curtea de Casație și Justiție a decis suspendarea executării pedepsei de închisoare cu executare pentru Elena Udrea din dosarul „Gala Bute”.

Avocatul Elenei Udrea, Veronel Rădulescu, a declarat că a solicitat instanței o preschimbare a termenului după ce magistrații Înaltei Curți au decis amânarea judecării cererii de suspendare a executării pedepsei pentru data de 28 ianuarie.

La începutul lunii iunie, Elena Udrea a fost condamnată definitiv la şase ani de închisoare pentru luare de mită şi abuz în serviciu de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în dosarul Gala Bute. De asemenea, și Rudel Obreja a fost condamnat la cinci ani de închisoare. Elena Udrea se află în acest moment în Costa Rica.

Elena Udrea trebuie să plătească aproape 3 milioane de euro, respectiv 8.116.800 lei cu titlu de despăgubiri civile, către Autoritatea Naţională pentru Turism şi să achite 600.000 euro către martorul Corin Boian şi 300.000 euro către martorul Adrian Gărdean. În plus, instanţa a dispus confiscarea în folosul statului de la Udrea a sumelor de 695.367 lei şi 296.076 lei.

Contestațiile în anulare au fost depuse după decizia Curții Constituționale din 7 noiembrie, în soluționarea, la sesizarea premierului, a conflictului juridic dintre Parlament și Înalta Curte de Casație și Justiție.

În sesizarea depusă la CCR se invoca refuzul Curții Supreme de a trage la sorți judecătorii din completurile de 5, după modificarea legii în acest an. Curtea a decis însă că, din 2015, această lege a fost încălcată.

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis miercuri seară eliberarea mai multor persoane condamnate în trei dosare celebre. Avocații lor au cerut eliberarea invocând ilegalitatea completurilor de cinci judecători. Ilegalitatea a fost stabilită de Curtea Constituțională.

Rudel Obreja, Constantin Niță și Dan Șova au fost eliberați. De asemenea, magistrații instanței supreme au decis să suspende pentru fosta șefă DIICOT, Alina Bica, pedeapsa de 4 ani cu executare.


Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version