Electrica este supusă unui atac cibernetic. E atacată compania de distribuție

FOTO: analogicus/Pixabay.com
FOTO: analogicus/Pixabay.com

Grupul Electrica anunţă că este supus unui atac cibernetic şi că specialiştii colaborează strâns cu autorităţile naţionale în domeniul securităţii cibernetice pentru gestionarea şi remedierea incidentului. Electrica a mai transmis că nu sunt afectate sistemele critice ale grupului.

„Grupul Electrica anunţă că este supus unui atac cibernetic. Echipele de specialişti colaborează strâns cu autorităţile naţionale în domeniul securităţii cibernetice pentru gestionarea şi remedierea incidentului, având ca obiectiv rezolvarea situaţiei într-un timp cât mai scurt, identificarea sursei atacului şi limitarea impactului acestuia. Dorim să subliniem că nu sunt afectate sistemele critice ale grupului, iar eventualele disfuncţionalităţi apărute în interacţiunea cu consumatorii noştri sunt efecte ale măsurilor de protecţie a infrastructurii interne. Aceste măsuri sunt temporare şi au rolul de a asigura securitatea întregului sistem”, a anunțat compania într-un comunicat de presă citat de digifm.ro.

„Prioritatea noastră principală o reprezintă menţinerea continuităţii în distribuţia şi furnizarea energiei electrice, precum şi protejarea datelor personale gestionate, şi a celor operaţionale ale tuturor entităţilor din cadrul Grupului Electrica. Vom continua să informăm publicul despre evoluţia situaţiei şi măsurile întreprinse pentru remedierea acesteia. În acest context, recomandăm consumatorilor noştri să fie atenţi la orice mesaje suspecte primite în numele companiei şi să evite furnizarea de date personale prin canale nesecurizate”, mai transmite Electrica.

Ministerul Energiei a reacționat și a transmis că este vorba de un atac cibernetic asupra sistemelor informatice ale Distribuţie Energie Electrică România (DEER), societatea din cadrul grupului Electrica ce se ocupă de distribuția energiei electrice. Site-ul distributie-energie.ro, al DEER, nu poate fi accesat la această oră.

Distribuție Energie Electrică Romania SA (DEER) operează aproape 200.000 de km de linii electrice în 18 județe, din trei zone geografice ale țării, reprezentând 40,7% din teritoriul României, și deservește peste 3,8 milioane de utilizatori.

DEER este responsabilă pentru distribuția energiei electrice în următoarele județe: Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Alba, Sibiu, Mureș, Harghita, Covasna, Prahova, Buzău, Dâmbovița, Brăila, Galați și Vrancea, se arată pe site-ul Electrica.

Ministerul Energiei a mai anunțat că a fost iniţiată o analiză tehnică detaliată, iar hash-urile au fost colectate pentru a identifica conţinutul şi posibila origine a atacului cibernetic. Serverele urmează să fie supuse unor verificări riguroase, iar back-up-ul datelor este izolat şi în siguranţă.

Ministerul Energiei precizează că din primele cercetări rezultă că a fost vorba despre un atac de tip Ransomware. Echipamentele de reţea nu sunt afectate, iar sistemul SCADA este izolat şi complet funcţional. De asemenea, echipe specializate de forensic au preluat artefactele digitale rezultate în urma atacului pentru a determina sursa acestuia.

Ministerul mai arată că un atac de tip ransomware este un atac cibernetic în care hackerii folosesc un software maliţios pentru a bloca accesul la datele sau sistemele țintei prin criptare. Ulterior, aceştia cer o răscumpărare (ransom), de obicei în criptomonede, pentru a oferi cheia de decriptare necesară pentru a recupera datele.

Societatea Electrica SA este deținută în procent de 49,78% de statul român, prin Ministerul Energiei. Societatea pe acțuni este listată la Bursa de Valori București (BVB). Persoanele juridice dețin 45,63% din companie, iar cele fizice 4,57%.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.