Electric Castle 2018. Cele mai noi nume confirmate

Electric Castle 2018 va avea loc între 18 și 22 iulie FOTO: Electric Castle/Facebook

Electric Castle 2018 va avea loc între 18 și 22 iulie FOTO: Electric Castle/Facebook

Au fost anunțați mai mulți artiști care vor fi pe scena Electric Castle 2018. Cel mai recent nume este Jessie J. Artista și-a confimat prezența în România, la cea de-a VI-a ediție a festivalului, care va avea loc la castelul Banffy, între 18 și 22 iulie.

Și Mura Masa, dublu nominalizat la premiile Grammy, va fi pe scena Electric Castle 2018. De asemenea, va fi prezent și unul dintre cei mai cunoscuți artiști din zona DubStep, Jeff Abel aka Excision. O altă prezență este a italianului The Bloody Beetroots. Acesta a colaborat cu Steve Aoki, Paul McCartney sau Tommy Lee.

Pe scena de la Electric Castle mai urcă și St. Germain, o formație cu vechime, care combină muzica house cu nu-jazz. Veteranii de la Groove Armada vor fi și ei prezenți pe scena Electric Castle 2018. Un alt nume important este și al lui Tchami, un DJ francez care a produs, printre altele, muzică pentru Lady Gaga.

Fanii rock-ului alternativ se vor bucura de prezența celor de la Nothing But Thieves. În urmă cu câteva luni, britanicii și-au lansat cel mai recent album, „Broken Machine”, care a fost compus aproape integral în timp ce se aflau în turneu.

La categoria post rock, organizatorii Electric Castle 2018 au mai prezentat câteva surprize, printre care Son Lux (SUA) sau Mum (Islanda). Fanii folk rock-ului îi pot vedea pe scenă pe The Last Internationale.

Din zona house mai sunt anunțați Bakermat, Shiba San, iar cei cărora le place rave-ul îi pot asculta pe The Little Big, din Sankt Petersburg.

Primii artiști români care au confirmat participarea la Electric Castle 2018 sunt Subcarpați, Petre Inspirescu, Otherside și Vița de Vie. De asemenea, pentru prima dată la festival vor fi Raresh, Omul cu Șobolani, Vunk, Kryptonite Sparks și Class. Un abonament costă 429 de lei.

Electric Castle 2018. Simbolul festivalului

Electric Castle se desfășoară în fiecare an la Castelul Banffy, din Bonțida, Cluj. În cadrul festivalului sunt prezenți artiști din mai multe genuri muzicale, de la muzică electronică sau indie până la rock, hip hop și raggae. Chiar de la prima ediție, Electric Castle a fost nominalizat la European Festival Awards, la categoria Best Medium Sized Festival și de atunci a ajuns în finală, între primele 10 astfel de evenimente organizate pe bătrânul continent.

Castelul Banffy de la Bonțida, denumit și Versailles-ul Transilvaniei, care este simbolul festivalului, este un ansamblu arhitectonic construit de familia Banffy. Nucleul complexului de edificii este renascentist, extinderile și modificările ulterioare au fost făcute în secolul al XVIII-lea în stil baroc, iar în secolul al XIX-lea în stil neoclasicist și stil romantic.

Într-o latură încă funcțională a castelului a fost instalată în anii 1950 CAP-ul Bonțida. Naționalizarea și lipsa oricărei întrețineri a clădirilor și parcului au dus la degradarea gravă a castelului.

Până acum s-au făcut lucrări de restaurare doar din fonduri donate de participanții la festival. De reparații se ocupă o fundație din Cluj. Deși atrage anual zeci de mii de tineri, statul nu a acordat niciun leu pentru restaurarea acestui castel. În schimb, în septembrie anul trecut, Ministerul pentru Fonduri Europene a anunțat că oferă 20 de milioane de lei pentru castelul Banffy de la Răscruci, „fratele mai mic”, aflat la aproximativ 10 kilometri de primul. Anul trecut au fost aici doar 1.000 de turiști. În schimb, la cealaltă construcție, doar în zilele Electric Castle, au fost peste 174.000 de participanți în 2017.

Electric Castle. Recordurile anului trecut

Organizatorii mai spun că Electric Castle de anul trecut a stabilit noi recorduri de participare, iar eforturile pentru punerea în scenă a unui eveniment de asemenea amploare au fost uriaşe: „Organizatorii şi-au numărat şi paşii făcuţi în festival, recordul final apartinând unui om din echipă ce a reuşit să parcurgă în festival distanţa Cluj-Oradea!“.

Festivalul s-a desfăşurat pe o suprafaţă de peste 220.000 de metri pătraţi, iar pentru ca vremea să nu afecteze distracţia participanţilor s-au folosit 200 de tone de pietriş, 70 de metri de scoarţă de copac şi 20 de mii de pavaje tip portafloor. Iar pentru o bună comunicare în timpul festivalului şi o bună funcţionare a echipamentelor, echipa tehnică a întins 25 de kilometri de fibră optică şi cablu UTP.

„Trei tiruri au fost necesare pentru a transporta echipamentele de sunet doar pentru această scenă (n. r. scena principală), o încărcătura de aproape 500.000 de waţi. Pentru a compensa consumul de energie necesar unei asemenea desfăşurări de forţe, Electric Castle şi-a propus să ajungă un festival «zero waste», iar participanţii s-au arătat doritori să se implice şi au răspuns pozitiv invitaţiei de a proteja mediul şi domeniile superbului castel Banffy.

Bilanţul este unul care confirmă această evoluţie: 85% din deşeuri au fost colectate selectiv mulţumită unei echipe de 100 de oameni care s-a ocupat doar de strângerea şi sortarea lor”, precizează organizatorii.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:



Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version