Efectele defrișărilor forestiere. 3.000 de oameni au rămas fără apă

FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews
FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews

Aproximativ 3.000 de locuitori din localitățile sibiene Săliște și Vale resimt efectele defrișărilor forestiere. Aceștia au rămas marți dimineață fără apă la robinete, după ce la uzina din zonă a ajuns mult mâl din pârâul Tilișcuța.

Potrivit unui comunicat de presă al societății „Apă Canal” SA Sibiu, citat de Agerpres.ro, este vorba despre efectele defrișărilor forestiere din amontele pârâului.

„În cursul zilei de luni, 26 martie a.c., apa pârâului Tilişcuţa, care alimentează cu apă brută Uzina Tilişca, a prezentat un grad mare de încărcare cu mâl, urmare a exploatărilor forestiere din amonte. În cursul după-amiezii de ieri, 26 martie a.c., a fost sistată furnizarea apei în localităţile Tilişca, Galeş şi, parţial, în oraşul Sălişte.

După o serie de manevre executate în sistem, s-a reuşit restabilirea furnizării în Tilişca şi Galeş, însă, în această dimineaţă, a fost oprită furnizarea pentru toţi abonaţii din Sălişte şi localitatea Vale”, se arată în comunicatul de presă.

SC Apă Canal SA Sibiu acuză Ocolul silvic „Valea Cibinului” că a tăiat arbori, „fără protecţia cursurilor de apă”, iar locuitorii din zonă resimt acum efectele defrișărilor forestiere.

„În momentul de faţă se încearcă stabilirea cu exactitate a cauzelor ce au dus la periclitarea funcţionării întregii Uzine de apa Tilişca, din primele cercetări rezultând faptul că sunt executate lucrări de exploatare forestieră de către Ocolul silvic „Valea Cibinului”, fără respectarea normelor cu privire la protecţia cursurilor de apă şi fără înştiinţarea prealabilă a operatorului public de servicii de alimentare cu apă, SC „Apa Canal” SA Sibiu”, susţin cei de la societatea care furnizează apa la Sălişte şi Vale.

Societatea de apă din Sibiu mai spune că „este nevoită să efectueze o serie de lucrări de decolmatare şi igienizare a liniei de tratare şi a rezervoarelor de înmagazinare a apei, lucrări ce presupun atât cheltuieli suplimentare, cât şi imposibilitatea asigurării serviciului în cele două localităţi, conform obligaţiilor contractuale”.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.