Efect neașteptat al crizei COVID-19: Munții Himalaya, vizibili după 30 de ani

munții himalaya coronavirus
Munții Himalaya, văzuți de la 200 de kilometri distanță. Foto: Deewalia

Locuitorii din statul Punjab din nordul Indiei au avut parte de o surpriză uriașă la începutul lunii aprilie. Pentru prima dată în ultimii 30 de ani, ei au putut vedea Munții Himalaya, aflați la aproximativ 200 de kilometri distanță, datorită reducerii poluării din aer, relatează CNN.

Aerul este mult mai curat datorită măsurilor de carantină impuse pentru a stopa pandemia de coronavirus.

Indienii din orașul Jalandhar și din regiunea înconjurătoare au publicat fotografii realizate din propriile locuințe pe rețelele de socializare. Unii dintre ei au spus că nu au mai văzut crestele Munților Himalaya de decenii.

„Asta era priveliștea în această dimineață de pe acoperișul casei noastre din Punjab, India. Pentru prima dată în aproape 30 de ani am putut să văd clar Munții Himalaya, după ce măsurile de carantină impuse au dus la eliminarea poluării din aer. Pur și simplu uimitor”, a scris Manjit Kang pe Twitter.

„Cum arată, de fapt, natura, și cum ne-am bătut joc de ea. În imagine se vede lanțul muntos Dhauladhar din Himachal, vizibil după 30 de ani din Jalandhar (Punjab), după ce a scăzut nivelul de poluare. Munții se află la aproximativ 200 de kilometri în linie dreaptă”, a scris și Deewalia pe aceeași rețea de socializare.

Mai multe fabrici din regiune s-au închis în ultima perioadă din cauza pandemiei de coronavirus, numeroase zboruri au fost anulate, iar traficul rutier s-a redus și el.

Și calitatea aerului din Delhi a crescut, poluarea cu particule PM10 fiind redusă cu 44% în prima zi în care au fost introduse restricțiile. Un raport realizat de Comitetul Central de Control al Poluării din India a arătat că, în total, 85 de orașe din India au fost mai puțin poluate în prima săptămână de carantină, față de nivelul anterior.

În India se află 21 dintre cele mai poluate 30 zone urbane din lume, potrivit Raportului privind Calitatea Aerului din 2019, realizat de IQAir AirVisual’s. Iar 6 dintre aceste zone urbane sunt în top 10 cele mai poluate.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.