Educatoare acuzate că ar fi sedat copiii, ca să adoarmă

FOTO: Pexels/Pixabay.com
FOTO: Pexels/Pixabay.com

O mamă din județul Gorj acuză o educatoare dintr-o creșă din Bumbești-Jiu că ar fi sedat copiii, ca să adoarmă, potrivit Digi24.ro.

Situația a fost semnalată după ce mama unei fetițe în vârstă de 2 ani și 3 luni s-a speriat după ce micuța avea stări de somnolență inexplicabile, deși dormea ore bune la creșă.

Mama spune că o angajată a creșei i-ar fi spus că educatoarele obișnuiesc să le dea copiilor un sirop care să-i adoarmă. Este vorba despre Romergan, un medicament care se eliberează cu rețetă și este folosit ca sedativ.

Femeia a depus o plângere la poliție împotriva a două educatoare. Fetița a fost dusă la analize, iar rezultatele vor veni de la Institutul „Mina Minovici” peste o lună.

Anchetatorii fac cercetări la creșă. Dosarul penal este deschis sub acuzația de rele tratamente aplicate minorului. Au fost demarate anchete și de Primăria Bumbești-Jiu și de Inspectoratul Școlar Gorj.

Atât educatoarele cât și asistentele medicale au negat acuzațiile. În creșa respectivă sunt înscriși 15 copii.

Această situație vine în contextul în care a început deja o anchetă cu privire la sedarea copiilor din centrele de plasament. ONG-ul Centrul de Resurse Juridice (CRJ) a semnalat, într-o scrisoare publică trimisă autorităților, că aproape 6.000 de copii din centrele de protecție primesc medicamente neuroleptice, iar un sfert dintre ei au fost internați într-un spital de psihiatrie cel puțin o dată, în ultimul an.

„Ca urmare a unei situații semnalate public de către un ONG, potrivit căruia ar putea exista nereguli în prescrierea și administrarea de medicamente copiilor cu astfel de afecțiuni, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului din subordinea Ministerului Muncii și Justiției Sociale și Ministerul Sănătății, prin sesizarea Colegiului Medicilor din România, vor iniția un control comun, pentru a verifica aspectele semnalate.

În situatia în care vor fi constatate nereguli, Colegiul Medicilor din România va lua măsuri în consecință, fiind singura instituție acreditată să analizeze actul medical”, a anunțat ministrul Muncii, Marius Budăi, pe contul său de Facebook.

De asemenea, o anchetăRomânia, te iubesc!” arăta că mii de copii din sistemul de protecție sunt sedați, din cauză că nu există personal suficient care să aibă grijă de ei.

FOTO: Pexels/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.