10 trucuri ca să economisești bani simplu și rapid. Cum să spui „Adio” datoriilor

Cu toții ne dorim să economisim bani pentru o casă, o mașină, un apartament, pentru studii în străinătate sau pentru bătrânețe. Din păcate, deși încercăm, de multe ori ne dăm seama la sfârșitul unei luni că nu am reușit să punem deoparte mai nimic.

Există însă soluții. Iată 10 recomandări de la America Saves, o campanie realizată de organizația non-profit Federația Consumatorilor din America, ce și-a propus să îi ajute și să îi motiveze pe oameni să economisească bani și să își reducă datoriile:

1. Când te hotărăști că vrei să începi să economisești bani e indicat să îți impui anumite reguli. Pentru început, stabilește un buget. Din prima zi a noii luni adună chitanțele și facturile pentru toate lucrurile pe care le cumperi, de la haine la alimente. Împarte chitanțele în categorii: restaurante, alimente, haine, produse de îngrijire personală etc. La sfârșitul lunii vei putea vedea în mod clar unde se duc banii tăi și care sunt domeniile în care poți să reduci cheltuielile.

2. Nu te mulțumi să pui banii la saltea. Este o diferență între a economisi bani și a economisi bani pentru viitorul tău, fie că e vorba de cumpărarea unei mașini, a unui apartament, de pensie sau de o vacanță mult visată. Așadar, nu e suficient să cheltuiești mai puțin, ci e indicat să ai un plan și să alegi o metodă de economisire care îți va permite să îți sporești economiile în timp. Băncile și instituțiile financiare oferă numeroase modalități de economisire, de la depozite cu dobândă la fonduri de investiții, obligațiuni, titluri de stat sau plasamente în acțiuni cotate la bursă.

AICI găsești o listă întreagă cu explicații privind diferite tipuri de instrumente care îți permit să economisești bani pe termen lung.

În schimb, dacă îți dorești o afacere proprie, ar fi bine să te gândești la accesare fonduri europene – în acest fel vei primi o sumă importantă de bani pe care altfel ar fi trebuit să o investești din buzunar.

3. Economisește automat din salariu. Stabilește împreună cu angajatorul tău sau cu reprezentanții departamentului de resurse umane ca în fiecare lună să ți se oprească o sumă din salariu care să meargă direct într-un cont de economii. Sau discută cu reprezentanții băncii tale ca în fiecare lună o parte din salariu să intre într-un cont de economii sau de investiții.

4. Fixează-ți și obiective pe termen scurt. Propune-ți, de exemplu, să economisești 100 de lei în fiecare lună, mai degrabă decât 1.000 de euro într-un an. Oamenii economisesc mai ușor atunci când au în vedere un obiectiv pe termen scurt.

5. Economisește câștigurile ocazioanale. De fiecare dată când obții un bonus la muncă, o primă, o moștenire, un premiu la un consurs sau o returnare de taxe, pune o parte din acești bani în contul de economii sau de investiții.

6. Folosește regula celor 24 de ore. Această regulă te va ajuta să eviți cheltuielile mari sau inutile și să elimini cumpărăturile făcute fără să te gândești dacă ai nevoie cu adevărat sau nu de ele. Înainte de a cumpăra lucrurile respective, gândește-te timp de 24 de ore dacă într-adevăr ai nevoie de ele. Această metodă poate fi folosită cu succes în special când faci cumpărături online deoarece îți poți pune lucrurile de care ești interesat în coșul de cumpărături și le poți ține acolo până te hotărăști.

7. Ca să nu fii tentat să cheltuiești inutil, dezabonează-te de la e-mail-urile magazinelor unde cheltuiești de regulă cei mai mulți bani.

8. Dacă folosești o carte de credit, ai grijă să îți acoperi toate cheltuielile până la sfârșitul lunii. În acest mod vei evita să plătești dobândă sau să te afunzi în datorii. În plus, vei putea beneficia de alte bonusuri asociate cărților de credit, ca de exemplu reduceri de prețuri la călătoriile cu avionul.

9. Folosește numai ATM-urile băncii tale. Poate că nu ți se pare mare lucru să folosești ATM-ul altei bănci o dată pe săptămână, dar dacă te costă 3 lei fiecare retragere, într-o lună vei plăti 12 lei, iar într-un an 144 de lei. Mai bine îi economisești.

10. Economisirea banilor nu înseamnă că nu trebuie să te răsfeți din când în când. Apelează însă la un truc menit să te ajute să economisești bani chiar și atunci când îi cheltuiești: dacă te tentează o masă în oraș la un restaurant de top, calculează cât te-ar costa și pune în contul tău de economii sau de investiții o sumă egală cu cea pe care ai cheltui-o la restaurant.