Economia Chinei a reînceput să crească. Restul lumii rămâne pe minus!

Foto: Pixabay

China a devenit prima economie importantă a lumii care își reia creșterea pe fondul crizei provocate de pandemia de coronavirus, cu un avans de 3,2% în ultimul trimestru.

Chinezii, care au relaxat din restricții și au redeschis fabricile și magazinele, au reușit să își redreseze economia în lunile aprilie, mai și iunie, după ce în primul trimestru al anului înregistraseră un regres important, de 6,8%.

”Ne așteptăm la un avans mai important în următoarele trimestre”, a spus Marcella Chow, de la JP Morgan Asset Management, într-un raport citat de Euronews.

China a fost prima țară afectată de pandemia de coronavirus, în decembrie, luând măsuri draconice încă de la începutul crizei sanitare. Economia a fost repornită abia în luna martie, după ce Partidul Comunist a declarat că epidemia este sub control.

Industria manufacturii funcționează la capacitate normală

În prezent, majoritatea uzinelor și centrelor de producție din China funcționează aproape de capacitatea normală, însă capacitatea de cumpărare este mult mai slabă, mulți temându-se că își vor pierde locurile de muncă în viitorul apropiat.

Până acum, aproape 30% din forța de muncă urbană a Chinei a fost afectată de pandemie. Aproape 130 de milioane de oameni și-au pierdut, chiar și temporar, locurile de muncă.

Un alt posibil obstacol în calea revigorării economice a Chinei este răcirea relațiilor cu Statele Unite ale Americii – cea mai mare piață de export a statului comunist.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.