Eclipsă totală de Lună în data de 21 ianuarie. Spectacol ceresc la prima oră a dimineții

eclipsă totală de lună 21 ianuarie 2019
Foto: colibri5 / pixabay.com

Pe data de 21 ianuarie 2019 se va produce o eclipsă totală de Lună. O vom putea vedea începând cu ora 4 dimineața, până la răsăritul Soarelui, informează Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Eclipsa se va produce în noaptea de 20 spre 21 ianuarie 2019 (duminică spre luni) și va fi una totală, adică Luna va intra complet în umbra Pământului.

Eclipsă totală de Lună 21 ianuarie 2019 – când are loc maximul

Maximul se va produce la ora 7:12 dimineața, când Luna se va afla foarte aproape de orizontul de nord-vest, cu aproape o oră înainte să răsară Soarele, mai anunță sursa citată. Fenomenul va putea fi observat pe jumătate, până în jurul orei 8 dimineața. Luna va apune când încă este eclipsată.

„Eclipsa începe la ora 4:36 când Luna intră în penumbra Pământului, însă vom putea vedea schimbări pe discul acesteia de când începe să intre în umbră, începând cu ora 5:34. Atunci Luna se va afla înspre vest, nu foarte sus, la doar 20 de grade înălțime față de orizont”, informează Observatorul într-un comunicat.

Eclipsă totală de Lună 21 ianuarie 2019

Partea cea mai spectaculoasă a fenomenului este faza de totalitate, când Luna se află în umbră, discul acesteia fiind mai întunecat decât de obicei. Totalitatea începe la ora 6:41 și are maximul la 7:12, terminându-se la 7:43. Toate aceste faze sunt vizibile din România cu Luna poziționată foarte aproape de orizont.

În România Luna va apune în jurul orei 8, mai devreme în estul țării și mai târziu în vest. Chiar și așa, românii vor putea vedea cum discul acesteia începe să iasă din umbra Pământului.

 

eclipsa totală de lună 21 ianuarie 2019
Sursa: Observatorul Astronomic

Eclipsele de Lună pot fi observate noaptea, în întregime dintr-o jumătate de emisferă a globului și parțial din mai multe locuri. În medie dureaza 4-5 ore. Se produc atunci când Luna intră în umbra sau în penumbra Pământului (parțial și total).

Următoarea eclipsă totală de Lună din 2019 va avea loc în data de 17 iulie.

Foto: colibri5 / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.