Echinocțiul de toamnă se întâmplă astăzi. De ce este important să știi asta

Templul de la Angkor este și un observator astronomic foarte exact. Un răsărit de soare în zi de echinocțiu de toamnă (Wikimedia Commons)
Templul de la Angkor este și un observator astronomic foarte exact. Un răsărit de soare în zi de echinocțiu de toamnă (Wikimedia Commons)

Echinocțiul de toamnă este momentul în care Soarele trece ecuatorul celest și se îndreaptă spre sud. În această zi, Soarele răsare exact la est și apune exact la vest.

Până astăzi, locuitorii Emisferei Nordice a Pământului, din care facem parte și noi toți, am avut parte de zile mai lungi decât nopțile. Acest lucru se va schimba începând de mâine, când Soarele va străluci din ce în ce mai mult în Emisfera Sudică, unde începe primăvara.

La latitudinile țării noastre, în aceste zile Soarele va culmina la amiază la o înălțime medie de 45°, ceea ce reprezintă jumătatea distanței unghiulare dintre zenit si orizont.

Durata zilelor va continua să scadă, iar cea a nopților să crească, până la data de 21 decembrie, când are loc solstițiul de iarnă. În România, echinocțiul de toamnă are loc la ora 11:20.

Echinocțiul era un fenomen foarte important pentru civilizațiile antice, ai căror locuitori petreceau mult mai mult timp în aer liber decât o facem noi, în prezent. Strămoșii noștri obișnuiau să urmărească Soarele pe parcursul anilor și au construit observatoare pentru a marca puncte importante din această călătorie.

Un exemplu de astfel de observator este piatra Intihuatana, care se află la Machu Picchu, în Peru, și este un indicator precis al datelor celor două echinocții, dar și a altor perioade cerești importante.

Cuvântul echinocțiu vine din latină și înseamnă noapte (nox) egală (aequus).

Echinocțiul din septembrie are o importanță istorică mai redusă decât cel din martie, care marchează începutul primăverii, în Emisfera Nordică. Echinocțiul din septembrie este începutul sfârșitului pentru ciclul anual al plantelor, care încep să se ofilească.

Există, însă, numeroase tradiții care au legătură cu acest moment. Romanii marcau evenimentul cu o sărbătoare dedicată Pomonei, zeița fructelor și a creșterii.

În Marea Britanie, festivalul recoltei obișnuia să aibă loc în noaptea cu lună plină care era cea mai aproape de echinocțiu. Grecii antici asociau momentul cu întoarcerea zeiței Persefona în împărăția umbrelor, alături de soțul ei Hades. Era o perioadă excelentă pentru ritualuri.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Trei medalii pentru elevii români la Olimpiada Internațională de Științe ale Pământului
Psiholog: Temele pentru acasă fac mai mult rău decât bine
Ce salarii sunt în Armata Română
eMAG începe Revoluția Prețurilor. Reduceri ca de Black Friday
Locuri de muncă în Anglia. Se caută lucrători în depozite, salarii de peste 1500 de euro