E oficial: Românii pot vota oriunde la alegerile anticipate

Sondaje alegeri prezidențiale 2019 FOTO: Pixabay.com
Sondaje alegeri prezidențiale 2019 FOTO: Pixabay.com

A fost publicată Ordonanța de urgență dată de Guvernul Orban pentru alegerile anticipate, cea mai importantă schimbare fiind că românii pot vota de la orice secție din țară sau din străinătate.

Până acum, PSD și-a consolidat puterea apelând la reguli învechite, cum ar fi limitarea votului la secțiile de votare ale adresei de reședință.

Actul normativ a ajuns și la Senat şi va fi discutat, luni, în Biroul Permanent și prevede că românii vor putea vota la orice secție din țară sau din străinătate.

Mai mult, în străinătate votarea va dura trei zile, iar numărul parlamentarilor pentru Diaspora a fost dublat, ajungând la 12.

De asemenea, potrivit documentului publicat în Monitorul Oficial, data desfășurării alegerilor anticipate se stabilește cu cel puțin 50 de zile înaintea votării față de 90 de zile în prezent.

În afară de PNL și USR, toate partidele s-au arătat nemulțumite de oferirea posibilității cetățenilor de a vota la orice secție. Cel mai dezavantajat este PSD, care mizează, la fel ca în ultimii ani, pe absenteism. UDMR e un alt partid care nu e mulțumit, o prezență ridicată la urne însemnând, aproape sigur, ratarea pragului de 5% pentru partidul minorității maghiare.

În schimb, PNL netezește drumul spre anticipate. În cel mult 5 zile de la data dizolvării Parlamentului, Guvenul stabilește, prin hotărare, la propunerea Autorității Electorale Permanente, data votării, calendarul operațiunilor electorale, cheltuielile și măsurile tehnico-organizatorice necesare bunei desfășurări a alegerilor parlamentare anticipate. În cazul alegerilor parlamentare anticipate, data desfășurării acestora se stabilește cu cel putin 50 de zile înaintea votării.