E oficial. În turul 2 au ieșit la vot mai mulți români decât în turul 1

FOTO: Andreea Dogar/GreatNews
Unii români din diaspora au spus că au mers la vot deoarece nu au uitat de mitingul din 10 august 2018. FOTO: Andreea Dogar/GreatNews

Duminică, 24 noiembrie, puțin după ora 19.00, numărul românilor care au votat în cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale l-a depășit pe cel al românilor care au votat în turul întâi.

Astfel, prezența la urne în țară a ajuns la 47,7% la ora 19.17, depășindu-se prezența din turul întâi.

Concret, au votat până acum 8.697.851 de români (în țară).

La finalul turului întâi al alegerilor prezidențiale, în țară au votat 8.683.688 de persoane, prezența la urne fiind de 47,66%.

Prin urmare, în ciuda predicțiilor unor analiști, care apreciau că vor vota mai puțini oameni din cauza absenței unor dezbateri electorale, a nemulțumirii față de ambii candidați, precum și a vremii potrivnice, românii s-au mobilizat și au mers la vot.

În ceea ce privește diaspora, în turul întâi au votat 675.348 de oameni.

În total, luând în calcul și diaspora, în turul întâi al alegerilor prezidențiale s-au prezentat la urne 9.359.673 de oameni, adică 51,19% dintre cei cu drept de vot.

Acum, în străinătate au votat deja 875.000 de români, ceea ce reprezintă un record absolut pentru votul din diaspora.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.