Cum prețul țițeiului a scăzut sub nivelul de 30 de dolari pe baril – pentru prima oară din aprilie 2004 -, combustibilii ar putea fi mai ieftini decât apa.
Benzina va costa mai puțin decât apa îmbuteliată, mai ales după ce prețul petrolului a scăzut la un nivel nemaiîntâlnit de 12 ani, pierzând aproape trei sferturi din valoare față de cota atinsă vara trecută.
Grupul de monitorizare RAC, citat de The Telegraph, susține că prețul petrolului ar putea să ajungă chiar la 10 dolari pe baril.
Modificările de preț se vor simți și în România, unde costurile de la pompă au rămas aproape neafectate de modificările de pe piața țițeiului. În țările vest-europene, benzina costă deja mai puțin decât apa îmbuteliată.
În Anglia, prețul benzinei fără plumb a scăzut sub prețul de 1 liră sterlină pe litru pentru prima oară din 2009, iar carburantul diesel este și el sub 1 liră pe litru.
Prăbușirea prețului petrolului a fost provocată decizia OPEC, organizație care controlează o treime din aprovizionarea cu țiței a lumii, de a menține un nivel record al producției, în ciuda unei cereri tot mai mici.
Efectele sunt considerabile. Peste 300 de miliarde de euro, care ar fi trebuit cheltuite pentru dezvoltarea infrastructurii petroliere, au fost deja blocate de companii din cauza prăbușirii prețului barilului.
Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.
Recomandările editorilor GreatNews:
Cursuri gratuite de pilotaj. Ce salariu are un pilot pe un avion comercial
Materia-surpriză introdusă în programa școlară în Norvegia
Decizie importantă. Cât de legal e să ți se supravegheze Facebook-ul la serviciu
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: