Durerea de spate, o problemă medicală tot mai frecventă. Cauze și metode de prevenție

Foto: Shutterstock

Durerile de spate afectează persoane de toate vârstele, de la copii la vârstnici. Statisticile arată că aproximativ 80% dintre români s-au confruntat măcar o dată cu această problemă, iar un sfert dintre aceștia au avut dureri de spate în ultimele trei luni.

Cifrele sunt îngrijorătoare și la nivel mondial, iar studiile realizate semnalează o creștere majoră a afecțiunilor de acest fel în ultimii ani. Află din rândurile de mai jos care sunt principalele cauze și ce poți face pentru a preveni apariția lor.

Cauze ale durerilor de spate

Principalii vinovați de apariția durerilor de spate, pe lângă predispoziția genetică, sunt obiceiurile zilnice. Putem menționa în primul rând sedentarismul, poziția greșită a corpului, creșterea în greutate și chiar fumatul.

Dacă durerile de spate te supără în ultima vreme, este important să știi că acestea pot ascunde un număr mare de afecțiuni. Deși în general sunt ignorate sau tratate cu analgezice, vizita la medic este necesară în cazul în care acestea persistă. Putem spune că problema devine cronică dacă durează mai mult de trei luni. În această situație tratamentul este de multe ori necesar, însă pentru a putea identifica corect cauza e nevoie de investigații medicale.

Zona spatelui cuprinde mai multe structuri precum coloana vertebrală, discurile intervertebrale, măduva spinării, nervi, tendoane, ligamente și mușchi. Durerea poate fi cauzată de inflamarea sau iritarea oricăreia dintre ele și poate fi vorba despre afecțiuni mai mult sau mai puțin grave. Printre acestea se numără leziunile cauzate de practicarea unui sport, luxațiile sau entorsele, leziunile apărute în urma unui efort fizic prelungit, postura inadecvată, traumatismele, leziunea nervului sciatic, bolile reumatice sau vârsta. Una dintre afecțiunile asociate cu înaintarea în vârstă este spondiloza lombară, însă primele simptome pot apărea încă de la vârsta de 20 de ani. Aceasta se manifestă prin dureri ale spatelui în zona cea mai joasă, mai ales în cazul anumitor mișcări și reprezintă un proces degenerativ ireversibil. Chiar dacă nu se poate vindeca, durerile și disconfortul pot fi ameliorate.

Riscuri profesionale

Majoritatea profesiilor actuale, printre care și munca la birou, presupun un stil de viață preponderent sedentar. Iar lipsa activității fizice regulate crește posibilitatea apariției durerilor de spate și severitatea celor deja existente. Atât statul pe scaun, cât și statul în picioare, fără pauze și posibilitatea de a sprijini corect spatele, aduc cu sine riscuri mari din acest acest punct de vedere. Acestea conduc la leziuni, tulburări și dureri musculo-scheletice. În plus, un stil de viață sedentar contribuie la apariția unor boli cronice, ca obezitatea sau diabetul.

Conform statisticilor, se pare că cel mai des afectate de dureri de spate sunt persoanele cu vârsta cuprinsă între 30 și 60 de ani, care petrec mai mult de șase ore din zi așezate pe scaun. Iar pentru că acesta este și intervalul cel mai productiv din punct de vedere profesional, problemele de sănătate cronice pot avea consecințe majore asupra vieții persoanelor în cauză. Imposibilitatea de a munci creează consecințe grave financiare, dar și emoționale.  

La riscuri sunt supuși și angajații care sunt nevoiți să ridice greutăți cu regularitate.

Metode de prevenție

În primul rând este esențial să ai un stil de viață cât mai activ. Chiar dacă ți se pare un efort mult prea mare după o zi de muncă, o vizită pe terenul de alergare sau la sala de sport îți va aduce numai beneficii pe termen lung. Plimbările sunt de asemenea recomandate, acesta fiind un bun motiv să renunți la mașină sau la mijloacele de transport în comun de câte ori ai ocazia. Mișcarea ajută la întărirea sistemului muscular și osos, la scăderea în greutate și contribuie totodată la starea ta generală de bine.

Acordă importanța necesară alimentației. Stresul de la lucru te poate de multe ori determina să mănânci mai mult decât ai nevoie, iar lipsa timpului, să consumi alimente nesănătoase. Aceste obiceiuri alimentare greșite pot duce în timp la obezitate și diverse carențe. Gândește-te că sănătatea este cea mai importantă și găsește resursele și motivația necesare pentru un stil de viață sănătos.

Un alt aspect important este poziția corpului. Pentru a preveni apariția durerilor de spate și, în timp, a unor afecțiuni grave, este important să fii mereu conștient de pozițiile pe care le adopți. Acest lucru se aplică indiferent că stai pe scaun, pe canapea, în picioare, întins în pat sau conduci. Pentru a te observa mai bine, cerere celorlalți părerea și privește fotografiile cu tine. În cazul în care stai adesea aplecat, cu umerii în față și coloana îndoită, este un semn că trebuie să faci unele schimbări. Pentru a evita afectarea coloanei vertebrale, specialiștii recomandă ca atunci când stai pe scaun ambele tălpi să fie așezate pe podea, cu gleznele puțin în fața genunchilor. Spatele trebuie să fie drept, urechile să se afle pe aceeași linie cu umerii, iar greutatea trebuie distribuită în mod egal pe șolduri. Este esențial ca din când în când să faci pauze de plimbare, de cinci, zece minute.

Atunci când stai mult în picioare, ține picioarele ușor depărtate, la nivelul umerilor. Spatele trebuie menținut drept iar umerii relaxați și ușor împinși în spate. Genunchii ar trebui să fie ușor îndoiți, nu perfect drepți.

Atunci când dormi este necesar ca salteaua să fie una fermă, să-ți susțină corect spatele. Totodată evită să folosești perne prea pufoase sau înalte.

Durerile de spate pot cauza nenumărate neplăceri și probleme. Nu le ignora și adoptă un stil de viață corespunzător prevenirii apariției lor.

Sursa foto: Shutterstock

 

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.