După vaccinarea oamenilor, această țară trece la vaccinarea în masă a nurcilor

nurcă
Foto: Patrick Reijnders / Wikipedia.org

Finlanda, țară care și-a vaccinat deja împotriva noului coronavirus 75% din populație cu cel puțin o doză (62% dintre finlandezi fiind vaccinați cu schemă completă), va începe să vaccineze și nurcile împotriva COVID-19, relatează publicația „The Guardian”.

Potrivit AFP, autoritățile din Finlanda au aprobat vaccinarea animalelor de la fermele de nurci cu un vaccin experimental care a primit aprobare temporară.

Aprobarea condiționată este validă până la sfârșitul lunii decembrie, dată la care producătorul vaccinului trebuie să furnizeze mai multe date, a declarat inspectorul Liisa Kaartinen de la Autoritatea Finlandeză pentru Alimente, care supraveghează și activitățile veterinare.

Astfel de aprobări condiționate pot fi acordate în timpul unei pandemii atunci când nu există niciun alt vaccin.

Nurcile sunt crescute pentru blana lor, iar cercetătorii au descoperit că ele reprezintă o specie cu risc crescut de a contracta noul coronavirus.

„Acum am pregătit aproximativ jumătate de milion de doze, care ar trebui să fie suficiente pentru a vaccina toate animalele de două ori”, a declarat Jussi Peura, director de cercetare la Asociația Finlandeză a Producătorilor de Blănuri Animale.

Asociația a dezvoltat vaccinul în parteneriat cu cercetători de la Universitatea Helsinki. Deoarece nu au fost realizate studii clinice, vaccinul nu poate fi distribuit comercial și trebuie administrat conform unor proceduri foarte stricte în cele 1.000 de ferme de nurci din Finlanda.

Deocamdată, în Finlanda nu au fost identificate cazuri de COVID-19 la nurci.

Danemarca, țară care până de curând era cel mai mare exportator de piele de nurcă din Europa, a trebuit să-și eutanasieze anul trecut, în noiembrie, întreaga sa populație de nurci.

15 milioane de animale au fost eutanasiate atunci, după ce o tulpină a noului coronavirus s-a răspândit în fermele din această țară.

O potențială infectare a nurcilor cu noul coronavirus este foarte periculoasă deoarece ele pot transmite virusul la om.

Foto: Patrick Reijnders / Wikipedia.org

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.