După urși, alte animale sălbatice sunt reclamate: „S-au înmulțit și atacă gospodăriile”

FOTO: andreiprodan_/Pixabay.com
FOTO: andreiprodan_/Pixabay.com

Autoritățile locale din Tulcea solicită Ministerului Mediului să permită vânarea șacalilor din Delta Dunării și reclamă atacă gospodăriile și reprezintă un pericol pentru siguranța comunităților locale.

Într-o scrisoare adresate ministrului Barna Taczos, Consiliul Județean Tulcea propune o serie de măsuri, printre care:  atribuirea de urgenţă a activităţii de extracţie unor asociaţii/ organizaţii/ asocieri ale vânătorilor care să dovedească experienţă/expertiză în modalitatea adecvată de recoltare a acestei specii; elaborarea, în regim de urgenţă, a unui studiu de evaluare a populaţiei de şacali şi a evoluţiei acesteia; elaborarea unor norme clare pentru activitatea de recoltare a şacalilor, având în vedere că vânătoarea de şacal nu se poate realiza după aceleaşi metode ca la orice altă specie; aprobarea unor modificări legislative care să permită vânarea speciilor care produc daune majore şi pot ameninţa viaţa locuitorilor din Delta Dunării.

„Înmulţirea necontrolată a şacalilor şi atacurile acestora asupra gospodăriilor reprezintă un pericol pentru siguranţa comunităţilor locale, cu impact direct asupra activităţilor economice, în special în turism. În acest sens, am înaintat apelul reprezentanţilor comunităţilor locale afectate către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor pentru identificarea unor măsuri de sprijin şi pentru desfăşurarea tuturor activităţilor din zonă în condiţii de normalitate şi de siguranţă. Procesul este unul sensibil, deoarece ne aflăm într-o Rezervaţie a Biosferei, iar vânătoarea este interzisă în totalitate”, a declarat președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu.

Scrisoarea deschisă a fost semnată de primarii din localităţile Beştepe, C.A. Rosetti, Ceamurlia de Jos, Chilia Veche, Crişan, Jurilovca, Mahmudia, Maliuc, Murighiol, Nufăru, Pardina, Sarichioi, Sfântu Gheorghe, Sulina şi de preşedintele Asociaţiei de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării.

FOTO: andreiprodan_/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.