După porci, micile rumegătoare din România sunt amenințate de pestă

Oile din România s-ar putea îmbolnăvi pentru prima oară cu pesta micilor rumegătoare. Foto: Pixabay

Primele focare de pestă a micilor rumegătoare de pe teritoriul Uniunii Europene au fost depistate în această vară în Bulgaria.

Autoritățile române, care nu au gestionat deloc eficient epidemia de pestă porcină africană, care a afectat grav producătorii locali, au dispus instruirea medicilor veterinari privind recunoașterea semnelor de boală.

Mai mult, Autoritatea Naționala Sanitar Veterinară a anunțat intensificarea controalelor în punctele de trecere a frontierei la transporturile de animale din Bulgaria și Turcia.

Nu se transmite la om

Bulgarii au sacrificat deja peste 4.000 de animale pentru a opri răspândirea pestei micilor rumegătoare, boală care nu se transmite la om, dar este letală pentru oi și capre.

Pesta micilor rumegătoare se transmite în principal prin contact direct. Mortalitatea în cazul animalelelor infectate poate ajunge la 70%. În România nu s-au înregistrat până acum cazuri de infecție cu această boală.

În data de 21 august este convocată o instruire prin videoconferință cu reprezentanții tuturor DSVSA județene pe acest subiect, urmând ca, în scurt timp să fie organizat un excercițiu de simulare pentru pesta micilor rumegătoare.

Până acum, focarele de infecție din Bulgaria au fost descoperite în mai multe comune din regiunile Yambol și Burgas, ambele aflate aproape de granița cu Turcia.