După cinci zile: Primele scuze ale Jandarmeriei pentru protestatarii bătuți și gazați

Un jandarm fumează o țigară după ce a dispersat mii de oameni pașnici cu gaze lacrimogene. Foto: Captură Youtube / Passport Productions

Maiorul Laurențiu Cazan, comandantul trupelor de jandarmerie în Piața Victoriei, la protestul din 10 august, și-a cerut scuze manifestanților pașnici care au avut de suferit în urma intervenției în forță.

”Nimeni n-a acționat fără să primească dispoziție din partea mea. Îmi asum tot ceea ce s-a întâmplat în piață, dar vreau să îmi cer scuze dacă sunt persoane care au suferit în urma intervenției de restabilirii a ordinii publice”, a declarat maiorul Laurențiu Cazan.

Chiar și așa, maiorul Cazan a spus că protestatarii pașnici nu s-au delimitat de persoanele violente prezente la miting, care s-au grupat ”în eșaloanele doi-trei de adâncime”.

”De data aceasta, chiar dacă am avut un număr mai mare, de ordinul sutelor, de persoane violente, oamenii nu se mai delimitau de ei. Nu am avut de data aceasta un spirit al mulțimii să se delimiteze de astfel de acțiuni”, a susținut comandantul acțiunii la televiziunea națională.

Doar 20 de protestatari violenți au fost extrași din piață

”Nu am vrut să creăm tensiune. Pentru mine ar fi fost foarte ușor ca la momentul 16.30 să restabilesc ordinea publică și gândiți-vă ce tensiuni erau”, a spus maiorul Cazan.

Comandantul jandarmilor a declarat că oamenii săi au reușit să extragă din Piața Victoriei, în timpul întregii intervenții, doar 20 de persoane violente.

Cazan a negat, la TVR 1, că Jandarmeria ar fi fost montată să acționeze în forță și că a avut un plan prestabilit în acest sens.

Peste 200 de persoane au depus plângeri penale împotriva acțiunii jandarmilor din seara de 10 august. Imaginile înregistrate în timpul intervenției Jandarmeriei arată cum oameni cu mâinile ridicate sau așezați pe asfalt sunt loviți în cap cu bastoanele, dar și cum numeroși protestatari pașnici au fost dispersați cu gaze lacrimogene.