După cât timp poți face alt vaccin dacă refuzi rapelul cu AstraZeneca

Valeriu Gheorghiță FOTO: gov.ro
Valeriu Gheorghiță FOTO: gov.ro

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a declarat, la Antena 3, că după o anumită perioadă de timp „rezonabilă” se poate relua schema de vaccinare pentru o persoană care decide că refuză rapelul cu serul AstraZeneca.

„Schema recomandată de vaccinare sugerează cât se poate de clar menţinerea aceluiași tip de vaccin şi pentru cea de-a doua doză. Din punct de vedere medical, nu anticipăm probleme de siguranţă suplimentare sau date care să reducă protecţia pe care persoana respectivă o poate obţine prin vaccinare.

În ceea ce priveşte vaccinul de la AstraZeneca, este greu să anticipăm intervalul corespunzător de timp după care ar trebui să facem, dacă decidem şi dacă se va recomanda acest lucru, o a două doză dintr-un alt vaccin”, a declarat Gheorghiţă, întrebat după cât timp poate relua cineva schema de vaccinare, dacă refuză rapelul cu serul AstraZeneca.

Medicul Gheorghiță a mai spus că „probabil un interval de 4-8 săptămâni este unul rezonabil”. „Însă la acest moment cred că o singură doză ar fi suficientă dacă ar fi să luăm în calcul, ipotetic, această variantă”, a explicat medicul Valeriu Gheorghiţă.

Medicul militar a mai spus, ieri, că în ultimele 24 de ore au anulat programările pentru vaccinarea cu AstraZeneca 33.000 de persoane din totalul de peste 446.000.

„Sunt 13 state la nivel european care au decis suspendarea unui singur lot, 7 care au decis continuarea și 15 state au decis suspendarea totală a vaccinării cu AstraZeneca. De asemenea, Marea Britanie, Canada și Australia au decis continuarea vaccinării cu AstraZeneca. România a decis în urma unei ședinte extraordinare cu experți din sănătate continuarea la acest moment a vaccinării cu AstraZeneca, pentru că la acest moment beneficiile depășesc riscurile, potrivit EMA”, a mai spus medicul Gheorghiță.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.