Dropiile, „struții” dispăruți de trei decenii din stepele noastre, au venit în vizită în România

Dropii_in_romania_011
Dropioi fotografiat pe 2 aprilie lângă Sânnicolau Mare / Foto: Doru Moldovan

În anii ’80, învinse de agricultura socialistă care le-a distrus cuiburile și ouăle prin tratarea culturilor cu pesticide, dropiile – frumoase păsări de stepă ce ajungeau și la un metru înălțime – au dispărut din România.

Acum, deși nu mai cuibăresc între granițele țării noastre, unele dropii din Ungaria vin uneori în vestul României, în județul Timiș, dându-le speranțe ornitologilor că la un moment dat acești uriași ai stepei s-ar putea întoarce la noi.

Pentru iubitorii acestor păsări, fiecare vizită pe care ne-o fac vecinele din Ungaria este o bucurie și un prilej de a le urmări ore în șir pe câmpuri. Fotograful Doru Moldovan a reușit să prindă câteva cadre minunate cu un dropioi tânăr (masculul acestei specii) poposit în vecinătatea orașului Sânnicolau Mare din Timiș.

Dropii_in_romania_00
Foto: Doru Moldovan

Dropii_in_romania_06
Foto: Doru Moldovan

„Acest dropioi l-a văzut un paznic de vânătoare în apropierea unui drum județean (Sânnicolau Mare – Dudeștii Vechi), m-a sunat, am mers apoi împreună să-l vedem. Mi-am dat seama că nu am un aparat foto așa performant, așa că l-am sunat pe Doru Moldovan care este pasionat de ornitologie”, spune Dan Condrea, secretarul tehnic al clubului de vânătoare Sânnicolau Mare. 

Când s-au întors, dropioiul era în același loc și își căuta hrană într-un lan de lucernă. Fiind o pasăre foarte sperioasă, dropia nu suportă prezența omului la distanțe mai mici de 100 de metri. „A fost destul de dificil pentru că terenul era foarte deschis, fără canale sau spinării. Păcat, pentru că a început să rotească, dar n-am putut să ne apropiem mai mult ca să-i facem o poză mai clara în această ipostază, care este splendidă”.

Dropii_in_romania_07
Dropioiul începe să își zburlească penele / Foto: Doru Moldovan

Jocul nupțial al masculilor se numește rotit deoarece atunci când vor să se împerecheze, dropioii le tot dau târcoale femelelor, învârtindu-se în jurul lor. Spectacolul începe în momentul în care masculii își umflă penele și se transformă într-o minge uriașă de puf. Luna aprilie este luna de împerechere pentru dropii, iar dropioiul fotografiat lângă Sânnicolau Mare își căuta probabil o consoartă.

„După ce i-a făcut câteva poze am decis să riscăm și să ne apropiem mai mult. Oricum ne-a simțit, a suportat apropierea până la circa 100 de metri, după care a zburat vreo 800 de metri și s-a lăsat din nou pe aceeași lucerna, noi după el. Am ținut-o tot așa până spre seară când am decis să-l lăsăm în pace”, a mai povestit Condrea.

Dropii_in_romania
Foto: Doru Moldovan

Dropii_in_romania_03
Dropioiul alături de câteva căprioare / Foto: Doru Moldo
van

Dropii_in_romania_05
Foto: Doru Moldovan

Dropii_in_romania_04
Foto: Doru Moldovan

AICI poți citi un articol despre dispariția dropiilor din România.

Dacă ți-a plăcut acest articol, dă-ne un like pe pagina noastră de Facebook.