Dragnea va fi judecat de magistratul care l-a scăpat pe Ponta de acuzația de plagiat

FOTO: GreatNews.ro
FOTO: GreatNews.ro

Înalta Curte de Casație și Justiție a organizat, vineri, 9 noiembrie, tragerile la sorți pentru desemnarea membrilor completurilor de 5 judecători pentru anul 2018.

Completul de 5 judecători repartizat lui Liviu Dragnea este format din: Rodica Cosma, Valentin Șelaru, Simona Neniță, Francisca Vasile și Alina Ilie.

Iată ce condamnări sau achitări au dat în trecut cei 5 judecători:

1. Rodica Cosma este judecătoarea care a decis eliberararea din arest a primarului Constanței, Radu Mazare, în anul 2014, și anchetarea sa sub control judiciar în dosarul în care DNA îl acuză de luare de mită pentru realizarea unui cartier de locuințe sociale în Constanța.

Între timp, Radu Mazare a fugit în Madagascar și a fost achitat în iunie 2018 de Înalta Curte de Casație și Justiție în acest dosar în care fostul primar este acuzat de DNA că a luat o șpagă de 175.000 de euro. Decizia din iunie nu este însă definitivă.

În trecut, Rodica Cosma s-a numărat printre magistrații care l-a achitat în primă instanță pe fostul ministru Tudor Chiuariu. Într-un alt dosar, ea a decis condamnarea definitivă a senatorului PSD Cătălin Voicu.

Rodica Cosma l-a judecat și pe omul de afaceri Gigi Becali, în două dosare diferite. Într-unul l-a achitat, iar în altul l-a condamnat, potrivit hotnews.ro.

2. Valentin Șelaru este judecătorul care a dispus arestarea preventivă a lui Horia Georgescu, fostul șef al Agenției Naționale de Integritate, care a și fost condamnat în primă instanță la 4 ani de închisoare în dosarul ANRP (Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor) pentru supraevaluarea unor imobile care ulterior au fost retrocedate, păgubind astfel statul român.

Înainte de a fi judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție, Valentin Șelaru a fost procuror și a lucrat la DNA, unde a fost un timp asistent al Laurei Codruța Kovesi.

3. Simona Neniță a făcut parte din completul de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție care a decis în anul 2012 achitarea fostului premier Adrian Năstase pentru luare de mită în dosarul „Mătușa Tamara”.

Iar doi ani mai târziu, în martie 2014, Simona Neniță a făcut parte din completul de judecători de la instanța supremă care a închis definitiv dosarul penal de plagiat al lui Victor Ponta. Practic, la acea dată, Simona Neniță și ceilalți judecători din complet au respins contestația formulată la soluția de neîncepere a urmăririi penale emisă de Parchetul General.

4. Judecătoarea Francisca Vasile a făcut parte dintr-un complet de judecată ce le-a condamnat definitiv la 4 ani și 4 luni de închisoare cu executare pe fostele judecătoare Dumitrița Piciarcă și Liliana Bădescu deoarece au dispus anularea condamnarii afaceristului Dinel Staicu, fiind găsite vinovate de abuz în serviciu și favorizarea făptuitorului.

5. Judecătoarea Alina Ilie a făcut parte completul de 5 judecători care l-au condamant definitiv la doi ani de închisoare cu executare pe fostul premier Adrian Năstase în dosarul „Trofeul Calității”.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.