Dragnea e cu ochii pe aurul României. Lege pregătită împreună cu Șerban Nicolae

FOTO: Pixabay.com
FOTO: Pixabay.com

Liviu Dragnea și Șerban Nicolae au depus miercuri la Senat un proiect de lege care obligă Banca Națională a României să păstreze în țară 95% din rezervele de aur pe care le are.

Legea își propune să modifice un articol din Statutul Băncii Naționale a României. La articolul 30, după aliniatul 3, ar urma să se adauge:

„Din rezerva constituită, Banca Națională a României poate depozita aur în străinătate exclusiv în scopul obținerii de venituri prin tranzacționare și alte operațiuni specifice. Depozitele de aur constituite de BNR în străinătate nu pot depăși 5% din cantitatea totală de aur constituită ca rezervă”.

Liviu Dragnea și Nicolae Șerban scriu în expunerea de motive că „din informațiile deținute, în prezent, rezerva de aur constituită de BNR potrivit dispozițiilor legale se găsește în proporție de 65% în străinătate. Pentru această cantitate de aur BNR nu mai realizează niciun fel de venituri (…) ci dimpotrivă achită contravaloarea costurilor de depozitare”.

De asemenea, cei doi PSD-iști mai spun, tot în expunerea de motive, că „nimic din situația economică a României nu mai justifică păstrarea unei asemenea cantități de aur ca rezervă în străinătate, cu costuri aferente, deloc de neglijat, în condițiile în care această rezervă poate fi păstrată și suplimentată, în mod corespunzător, în depozite din țară”.

Daniel Dăianu, membru în Consiliul de Administrație al BNR, a explicat la Digi24, că și alte țări puternice din punct de vedere economic, precum Germania și Austria, au repatriat o parte din aurul pe care îl dețin.

Aurul României trebuie să fie cât mai bine protejat. Rezervele României sunt plasate astfel încât ele să fie protejate și ca valoare, și fizic. Viața unei țări poate cunoaște și momente mult mai dramatice decât cele pe care ni le imaginăm după 3 decade de tranziție într-o Europă care nu a cunoscut un război mare european.

Trăim vremuri care nu devin mai benigne, dimpotrivă, mai periculoase. Poți să faci cu aurul operațiuni mai mult sau mai puțin riscante, punctul meu de vedere e că e mai bine să nu faci operațiuni. Eu cred că important pentru România e să facem plasamente acolo unde avem certitudinea, pe baza unei analize geopolitice, că sunt protejate mai bine”, a spus Dăianu, la Digi24.

FOTO: Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.