Dragnea anunță schimbări în proiectul impozitului pentru gospodărie

Liviu Dragnea FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews
Liviu Dragnea FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a spus că e posibil să nu se mai folosească consultanți fiscali pentru aplicarea legii impozitului pe venit global. De asemenea, ar putea fi amânată cu un an introducerea deducerilor pe bază de chitanțe.

„Şi mai sunt două chestiuni legate de capacitatea administrativă, logistică şi informatică a ANAF – este o problemă, şi altă problemă o reprezintă necesarul de 30, 30 şi ceva de mii de consultanţi fiscali.

Şi s-ar putea să luăm decizia ca să nu mai folosim consultanţi fiscali şi să amânăm cu un an, adică să intre în vigoare din 2019 practic (introducera deducerilor pe baze de chitanţe, n.r) , perioadă în care să informatizăm adminstraţia şi omul să nu mai fie nevoit să aibă acei consultanţi fiscali pentru că va primi prin sistem informatic formularele pe care să le trimită înapoi şi să-şi plătească şi taxele şi impozitele”, a precizat Liviu Dragnea, la un post de televiziune.

Dragnea a mai spus și că e nevoie de dezvoltare a sistemelor informatice în acest domeniu. „ANAF are un sistem informatic, Ministerul de Finanţe are un alt sistem informatic, administraţiile locale nu sunt conectate toate, fiecare au softuri diferite şi lucrăm acum cu o echipă mai largă în aşa fel încât să se uniformizeze sistemele informatice”, a adăugat Liviu Dragnea.

Ministerul de Finanțe lucrează la modificarea Codului fiscal și la introducerea unui proiect de impozit pe gospodărie. Astfel, prin această lege, o gospodărie ar putea să-și deducă anumite cheltuieli, printre care cele cu serviciile medicale sau cu educația copiilor.

Pentru a pune în practică această lege, ar fi nevoie de consultanți fiscali care să-i ajute pe oameni să-și facă toate calculele și să completeze dosarul care trebuie depus la Fisc. În acest moment există 5.000 de consultanți fiscali, însă ar fi nevoie de 35.000 pentru ca proiectul impozitului pe gospodărie să fie funcțional.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.