Două noi explozii s-au produs în Transnistria. Republica Moldova se teme de crearea unui „pretext”

explozii transnistria
Foto: deschide.md

Două explozii s-au produs astăzi la două turnuri de comunicații din localitatea Maiak, raionul Grigoriopol din Transnistria, Republica Moldova, anunță publicația deschide.md.

Incidentul vine după ce ieri, 25 aprilie, sediul Serviciului de Securitate de la Tiraspol (MGB) a fost atacat cu lansatoare de grenade. Un obuz a fost găsit în apropierea clădirii, iar ferestrele și ușile sediului MGB au fost sparte.

În ceea ce privește exploziile de astăzi, „Ministerul de interne” de la Tiraspol a anunțat că prima a avut loc la ora 06:40, iar cea de-a doua la 07:05. Presa locală a anunțat că nu există victime.

„Obiectivul urmărit de incident ține de crearea pretextelor pentru tensionarea situației de securitate în regiunea transnistreană, ne-controlată de autoritățile constituționale”, a transmis Biroul Politici de Reintegrare din Republica Moldova.

Serviciile secrete ucrainene (Direcția Principală de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei) au publicat un document în care susțin că serviciile speciale ruse au organizat exploziile din Tiraspol.

„Chiar și cu trei zile înainte de incident, așa zișii lideri transnistreni se pregăteau deja pentru el și se ocupau să amenajeze un buncăr sigur și confortabil. Este evident că acest caz este unul dintre numeroasele evenimente provocatoare organizate de FSB. Asta pentru a stârni panică și sentimentul anti-ucrainean, care conform intenției autorilor, ar trebui să justifice războiul pe teritoriul Ucrainei, sau să implice Transnistria în ostilități, fie ca teritoriu cu o anumită rezervă de mobilizare, fie ca teritoriu din care trupele ruse pot efectua atacuri pe teritoriul ucrainean”, notează serviciul de informații din Ucraina, citat de agora.md.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.