Două lucruri pe care trebuie să le știi dacă vrei să mergi în Grecia în acest an

paros grecia
Sat din Insula Paros, Grecia. Foto: Andreea Dogar

Aflat într-o vizită la București, ministrul grec al Turismului, Vassilis Kikilias, a făcut două anunțuri importante pentru turiștii români.

În primul rând, el a spus că românii care vor merge în Grecia în acest an nu vor avea nevoie decât de cartea de identitate sau de pașaport.

Nu va fi nevoie de test PCR și nici de certificat de vaccinare, a dat asigurări Vassilis Kikilias.

În al doilea rând, el a afirmat că numărul polițiștilor și funcționarilor de la granița de nord a Greciei va fi sporit cu 50%, astfel că românii care vin în Grecia cu mașina nu vor mai aștepta la fel de mult în vămi. Ministrul a menționat că urmărește televiziunile din România și că e conștient că în fiecare an românii stau la cozi uriașe în vămile din nordul Greciei.

Kikilias a declarat că nu poate promite că nu vor fi deloc ambuteiaje, însă a arătat că va solicita premierului grec creșterea numărului de polițiști și de funcționari de la granița de nord cu 50%, astfel încât verificarea actelor să fie mult mai rapidă.

„După doi ani de pandemie este o nevoie uriașă ca oamenii să se simtă liberi, să călătorească. Și cred că nu există nicio țară mai potrivită pentru asta decât Grecia”, a spus ministrul, care a completat că Grecia este o țară extrem de bogată în obiective turistice, fie că acestea se află pe continent sau în insule.

„Turismul este foarte important pentru noi. Reprezintă 25% din produsul nostru intern brut (PIB)”, a explicat Vassilis Kikilias.

Înainte de pandemie, în 2019, aproape 1 milion de turiști români au călătorit în Grecia.

Pentru anul acesta, cifrele sunt foarte optimiste, a mai spus ministrul, iar grecii speră că vor recupera în 2022 veniturile pierdute în anii 2020 și 2021 din cauza pandemiei.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.