Două insule din Grecia introduc taxe noi pentru a se proteja de turismul de masă

Foto: Bluestones / pixabay.com

Grecia intenționează să impună o taxă de 20 de euro vizitatorilor de pe navele de croazieră care opresc în insulele Santorini și Mykonos vara, în vârf de sezon, într-o încercare de a evita supraaglomerarea insulelor, a declarat duminică prim-ministrul Greciei Kyriakos Mitsotakis, citat de agenția de presă Reuters.

Economia Greciei se bazează în mare măsură pe turism, însă unele dintre cele mai populare destinații ale sale, inclusiv Santorini, o insulă cu sate pitorești și plaje curate, cu 20.000 de rezidenți permanenți, riscă să fie distruse de turismul de masă.

Mitsotakis a declarat că turismul excesiv este o problemă doar în câteva destinații: „Grecia nu are o problemă structurală de supraturism. Unele dintre destinațiile sale au o problemă semnificativă în anumite săptămâni sau luni ale anului, cu care trebuie să ne confruntăm. Transportul de croazieră a împovărat Santorini și Mykonos și de aceea continuăm cu intervenții.”

Veniturile din turism ale Greciei s-au situat la aproximativ 20 de miliarde de euro în 2023, țara atrăgând aproape 31 de milioane de turiști în acel an.

În Santorini, protestatarii au cerut reducerea turismului, așa cum se întâmplă și în alte destinații populare de vacanță din Europa, inclusiv Veneția și Barcelona.

O parte din veniturile din taxa pe transportul de croazieră vor fi returnate comunităților locale pentru a fi investite în infrastructură, a spus Mitsotakis. Guvernul intenționează, de asemenea, să reglementeze numărul navelor de croazieră care sosesc simultan în anumite destinații.

Foto: Bluestones / pixabay.com

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.