Două dintre cele mai frumoase peșteri din România se redeschid

FOTO: Nicu Farcaș/Wikimedia Commons
FOTO: Nicu Farcaș/Wikimedia Commons

Două dintre cele mai vizitate peșteri din Bihor, Farcu și Meziad, se vor redeschide începând de sâmbătă, 6 iunie, ora 11:00. Peșterile vor fi deschise în luna iunie astfel: luni şi marţi, 11:00 – 14:00, miercuri, joi şi vineri, 11:00 – 16:00, sâmbăta şi duminica, precum şi în zilele de sărbători legale, 11:00 – 17:00.

Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă (CAPDD) Bihor, administratorul celor două atracţii turistice, anunță mai multe măsuri pentru a proteja sănătate vizitatorilor. Astfel, vizitarea peșterilor se va face în grupuri restrânse, va fi obligatorie purtarea măștilor de protecție în spaţiul adiacent peşterii, în interiorul caselor de bilete şi în peşteri este obligatorie. De asemenea, va fi păstrată distanţa minimă de siguranţă, de doi metri, între turişti şi faţă de personalul angajat. Nu este permis accesul în subteran persoanelor cu probleme respiratorii – tuse, strănut etc.

Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor asigură vizitatorilor produse dezinfectante, care se regăsesc la casele de bilete și în punctele de acces, respectiv de ieșire, ale clor două trasee din peșteri. Turiștii sunt sfătuiți să folosească dezinfectanții atât la intrare cât și la ieșire.

Balustradele și celelalte elemente de siguranță vor dezinfectate de mai multe ori pe zi. Organizatorii le recomandă vizitatorilor să își programeze vizita, prin e-mail la: rezervari.pesteri@gmail.com, specificând numărul de persoane, data şi ora la care este preconizată sosirea, plus un număr de telefon/contact. Turiştii vor fi contactaţi, în vederea confirmării programării făcute, în maxim 24 de ore. Tarife de vizitare este de 25 lei pentru adulţi şi 15 lei copii (5-14 ani). Tarife speciale pentru familii: doi adulţi şi un copil – 50 lei, doi adulţi şi doi copii – 65 lei, un adult şi doi copii – 40 lei.

FOTO: Nicu Farcaș/Wikimedia Commons

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.