Două bănci din România suspendă plata unor rate și credite

casă credit bancă
Foto: tumisu / pixabay.com

CEC Bank va anunța, la începutul săptămânii viitoare, suspendarea plății ratelor la toate creditele, timp de o lună, pentru toți clienții persoane fizice, din cauza pandemiei de coronavirus care afectează economia României, relatează Profit.ro.

Amânarea la plată va fi acordată atât pentru credite de nevoi personale, cât și pentru credite imobiliare / ipotecare și pentru carduri de credit.

Facilitatea va fi acordată nu doar clienților aflați în carantină sau izolați la domiciliu, ci tuturor clienților persoane fizice.

De asemenea, clienții Băncii Transilvania au primit sâmbătă, 14 martie, un mesaj prin care sunt informați că perioada de grație a plății cardurilor de credite se va extinde, notează Forbes.com.

„Dorim să te scutim de drumuri la bancă şi extindem perioada de graţie la cardul tău (..) până în luna mai. Astfel, nu mai ai obligaţie de plată în lunile martie şi aprilie. Prima obligaţie de plată o vei avea între 1 şi 25 mai, aşa cum vei regăsi informaţiile în extrasul de cont”, se arată în mesajul trimis de bancă.

Iar Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat sâmbătă seara, la postul de televiziune Digi24, că a avut discuții cu mediul bancar pentru ca românii care au rate la bănci să le poată plăti cu întârziere.

”Am vorbit vineri cu sistemul bancar, am avut discuții informale, și asta a fost cerința mea către sistemul bancar, să găsească soluții pentru amânarea 2-3 luni de zile a ratelor. Bineînțeles, se va face în corelare cu regulamentul Băncii Naționale. Sunt optimist că această soluție va fi adoptată”, a spus Cîțu.

Cîțu a completat că speră ca aceste facilități să fie extinse la cât mai multe persoane, nu doar pentru cele aflate în izolare la domiciliu sau în carantină.

În ceea ce privește măsurile pentru mediul de afaceri, Florin Cîțu a declarat că Executivul ia în calcul introducerea unor facilități precum amânarea plății unor datorii către stat, a impozitelor locale, a contribuțiilor sociale (pensii, sănătate etc).

De asemenea, ministrul de Finanțe a declarat că a discutat cu reprezentanții ANAF pentru a nu pune popriri pe conturile persoanelor fizice în această perioadă. Este posibil ca măsura să li se aplice și companiilor.

Foto: tumisu / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.