Două afecțiuni mai puțin cunoscute pe care le pot avea câinii. Cum se manifestă

Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

Printre cele mai populare animale de casă se numără câinii – pentru că sunt loiali, prietenoși și destul de ușor de îngrijit. Însă trebuie să ne dăm silința și interesul să le observăm comportamentul pentru a preveni anumite afecțiuni pe care prietenii noștri blănoși le-ar putea avea.

Vă prezentăm și noi două afecțiuni mai puțin cunoscute care sunt însă destul de des întâlnite la câini.

Parvoviroza canină

Parvoviroza canină este o afecțiune virală care e și contagioasă și care poate afecta orice câine, dar în special pe cei nevaccinați și pe puii care au sub patru luni.

Virusul care cauzează această viroză este unul foarte contagios și se poate transmite prin contactul direct cu un alt câine infectat sau indirect prin contactul cu un obiect contaminat. Mai mult, virusul se poate transmite și prin persoanele care au atins animalul infectat și apoi au atins un alt câine sănătos.

Acest virus tinde să afecteze tractul gastrointestinal al câinilor, cele mai afectate zone fiind stomacul și intestinul subțire. În cazul puiuților, parvoviroza poate afecta chiar și măduva osoasă și uneori poate afecta sănătatea inimii.

Cei mai expuși la această boală sunt puii care au între șase săptămâni și șase luni pentru că, de regulă, cei care au până în 6 săptămâni beneficiază încă de anticorpii primiți pe cale maternă.

Atât puii, cât și câinii adulți sunt contagioși în primele patru-cinci zile de la expunerea la virus.

Principalele simptome după care vă puteți da seama că este vorba de parvoviroză sunt diareea și scaunele cu sânge, dar și vomă, letargie, febră, deshidratare, pierdere în greutate, chiar anorexie.

Babesioza canină

Babesioza la câini este o boală ce afectează elementele figurate sangvine sau limfoide ale câinelui și poate fi fatală dacă nu e administrat rapid tratamentul corect.

Căpușele sunt cele care pot infecta un câine cu babesioză. Cel mai mare risc de îmbolnăvire de babesioză îl au animalele tinere, cu imunitatea scăzută, care suferă de malnutriție sau de alte boli.

Primele simptome care ar trebui să îți indice că este posibil ca animalul tău să aibă babesioză sunt o stare de apatie, lipsa apetitului, urina închisă la culoare, creșterea ritmului cardiac dar și umflarea abdomenului și îngălbenirea gingiilor. În plus, alte efecte mai puțin vizibile cu ochiul liber ale acestei boli constau în creșterea în volum a ficatului și a splinei, dar și hipertrofia renală și chiar hemoragii gastrointestinale.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.