Dosarul Microsoft. Procuroarea de caz, în atenția Inspecției Judiciare

dna parchetul general mihaela iorga dosarul microsoft

Mihaela Moraru Iorga și Laura Codruța Kovesi. Foto: Captură YouTube

Dosarul Microsoft. Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a transmis astăzi un punct de vedere cu privire la prescrierea faptelor mai multor foști miniștri anchetați anterior de DNA pentru fapte de corupție.

Potrivit Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, instituția a fost sesizată în septembrie 2017 de către șefa DNA cu privire la modul în care Mihaela Moraru Iorga, procuroarea care se ocupa de dosarul Microsoft, și-ar fi exercitat profesia.

După ce DNA a anunțat Parchetul de pe lângă ÎCCJ, procurorul general al României a sesizat Inspecția Judiciară cu privire la „exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă” de către procurorul Moraru Iorga Mihaela.

„În data de 20 septembrie 2017 – pe baza actelor înaintate de către conducerea DNA anterior, respectiv pe 5 septembrie 2017 – procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a sesizat, în calitate de titular al acțiunii disciplinare, Inspecția Judiciară cu privire la săvârșirea abaterii disciplinare prev. de art. 99 lit. t coroborat cu art. 991 alin. (1) și (2) din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor (exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă) de către procurorul Moraru Iorga Mihaela. Sesizarea privește mai multe aspecte, printre care și modul de instrumentare a cauzei menționate anterior (dosarul Microsoft – n.r.)”, se arată în comunicatul de presă al Parchetului General.

Ce s-a întâmplat în dosarul Microsoft?

DNA a transmis ieri, 1 februarie, că a clasat acuzațiile aduse mai multor foști miniștri în dosarul Microsoft, unul dintre cele mai mari scandaluri de corupție din România ultimilor ani.

Mai exact, DNA a anunțat că faptele s-au prescris, așa că foști miniștri precum Ecaterina Andronescu, Mihai Tănăsescu, Șerban Mihăilescu, Dan Nica, Adriana Țicău, Alexandru Athanasiu și Daniel Funeriu nu vor mai fi anchetați.

În urmă cu 4 ani, DNA declanșa procedura pentru urmărirea penală a 10 foști miniștri pentru presupuse fapte de corupție privind mai multe contracte de licențe Microsoft pentru școli și instituții de stat, în valoare de sute de milioane de euro.

DNA a arătat la acea dată că, începând cu anul 2003, patronii mai multor firme, printre care Fujitsu Siemens România, Romanel, Omnitech, i-au influențat pe membrii mai multor guverne pentru a încredința preferențial contractul privind închirierea de licențe Microsoft pentru Guvernul României și instituțiile subordonate.

„Prin fapta reprezentanților Guvernului României, faptă care întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de abuz în serviciu (prescrisă), s-a cauzat, pe de o parte – un prejudiciu în valoare totală de 66,9 milioane de dolari repercutat în patrimoniul Secretariatului General al Guvernului, respectiv Ministerului Comunicației și Tehnologiei Informației, iar pe de altă parte – un folos necuvenit, în același cuantum, în favoarea Fujitsu Siemens Computers”, se arată în comunicatul de presă al DNA.

Acum, DNA a anunțat că mai mulți foști miniștri nu vor mai fi anchetați deoarece faptele s-au prescris.

Mai exact, în dosarul Microsoft, la data de 1 februarie s-a dispus clasarea cauzei față de următorii:

– Dan Nica, ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației în perioada 2000 – iulie 2004, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, deoarece fapta este prescrisă.

– Silvia Adriana Țicău, ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației în perioada iulie-decembrie 2004, iar anterior secretar de stat la același minister, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, deoarece fapta este prescrisă.

– Alexandru Athanasiu, ministru al Educației și Cercetării în perioada 2003 – 2005, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, deoarece fapta este prescrisă.

Termenul general de prescripție pentru infracțiunea de abuz în serviciu este de 10 ani.

Alți foști miniștri au scăpat de anchetă la sfârșitul anului trecut:
La data de 12 septembrie s-a dispus soluția clasării față de Daniel Funeriu, ministru al

Educației și Cercetării în perioada 2009 – 2012,  în conformitate cu prevederile art. 16 alin. 1 lit. b din Codul de Procedură Penală („fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege”), întrucât semnarea de către acesta a „Notei privind licențele pentru produse Microsoft utilizate de către MECTS în școli”, nu era de natură să producă efecte juridice, aceasta fiind întocmită în „scopul exclusiv al raportării și al informării cu privire la evoluția procesului de soluționare a unor probleme specifice, la stadiul implementării documentelor de politici publice și/sau a actelor normative”.

Dosarul Microsoft – foști miniștri pentru care s-a dispus clasarea cauzei

La data de 08 ianuarie 2018 s-a dispus soluția clasării (întrucât în cazul infracțiunilor reținute în sarcina lor – inițierea, avizarea cu nerespectarea prevederilor legale a unor hotărâri de guvern, în perioada 2000- 2004, prin care erau favorizate anumite firme în contextul menționat mai sus – s-a împlinit termenul de prescripție a răspunderii penale) și față de:

Ecaterina Andronescu, ministrul Educației și Cercetării în perioada 28 decembrie 2000-19 iunie 2003; 22 decembrie 2008 – 1 octombrie 2009; ministrul Educației, Cercetării și Inovării în perioada 2008-2012.

Mihai-Nicolae Tănăsescu, ministru al Finanțelor Publice în perioada 2000-2004
Șerban Petru Mihăilescu, ministru coordonator al SGG în perioada decembrie 2000 – octombrie 2003.

Potrivit comunicatului de presă al DNA, „procurorul șef al DNA a solicitat Inspecției Judiciare să facă verificări sub aspectul respectării normelor de procedură penală de către procurorul de caz care a instrumentat inițial această cauză, pentru a se stabili dacă au fost sau nu săvârșite abateri disciplinare din cele prevăzute de Legea privind statutul judecătorilor și procurorilor”.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:



Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version