Dosar penal. Un român din Italia a strâns bani pe Facebook pentru salvarea Cazinoului din Constanța

cazinoul din constanța supermarketuri în constanța
Foto: Djphazer / Wikimedia Commons

Un român care locuiește în Italia este cercetat penal de polițiștii constănțeni după ce a inițiat pe Facebook o camapnie de strângere de fonduri pentru salvarea Cazinoului din Constanța. Acesta ar fi reușit să strângă în jur de 1.300 de euro de la 80 de oameni care au făcut donații.

„Cazinoul din Constanţa este al constănţenilor şi aşa trebuie să rămână. Dacă reuşim restaurarea şi reintroducerea acestuia în circuitul turistic se va crea o fundaţie care să se ocupe de administrarea acestui simbol al oraşului Constanţa.

Cazinoul va fi donat fundaţiei care se va asigura de păstrarea şi mentenanţa acestui simbol în numele constănţenilor”, a scris acesta pe pagina deschisă pentru strângerea de fonduri.

Polițiștii au spus că persoana în cauză nu este autorizată să strângă bani pentru Cazinoul din Constanța și este bănuit că induce oamenii îi eroare, i-ar banii i-ar folosi în interes personal.

Clădirea Cazinoului din Constanța este a Primăriei, în administrarea Companiei Naționale de Investiții. Se încearcă de mai mulți reabilitarea ei, însă până acum, toate licitațiile pentru reabilitare au fost contestate în instanță și apoi anulate.

Cazinoul din Constanța a fost construit în anul 1909 și inaugurat în vara anului 1910. Pe același loc, înainte, până în 1902, a fost o construcție de lemn, în care aveau loc spectacole de teatru și baluri.

Inițial, planul era să se construiască o clădire al cărei stil arhitectural se inspira din tradițiile artei românești. Ideea i-a aparținut arhitectului Petre Antonescu.

Ulterior, după terminarea fundației, Primăria Constanței a decis să schimbe planul și să îi încredințeze proiectul arhitectului francez Daniel Renard. Acesta a proiectat o construcție în stil Art Nouveau.

Cazinoul a mai fost restuarat și modernizat în 1934. Apoi, o echipă de artiști români și-au pus amprenta asupra lui în 1986. Au fost realizate atunci lucrări de pictură baroc-frescă, stucatură și vitralii.

Cazinoul din Constanța a avut o istorie destul de tumultoasă. În vara anului 1916, când au început bombardamentele asupra Constanței, clădirea a fost folosită de Crucea Roșie pe post de spital de campanie. A redevenit funcțional abia spre sfârșitul anului 1917.

În 1941, clădirea a fost ocupată de trupele germane. A avut de suferit de pe urma bombardamentelor și a fost renovată în 1951, cu ajutorul deținuților politici. Din 1948 aici a fost Casa de Cultură a Sindicatelor, iar între 1960 – 1989 a aparținut Oficiului Național de Turism – Litoral. În prezent, Cazinoul din Constanța, o clădire-simbol pentru unul dintre cele mai mari orașe din țară, este închis și se degradează pe zi ce trece.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.